Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Na ovim stranicama našla sam informacije o gljivičnoj upali šapa kod pasa, to je slučaj i s mojim ljubimcem. Ima 9 godina i prije oko mjesec dana i veterinar je dijagnosticirao gljivično oboljenje. Simptomi su bol u šapama, konstantno lizanje i grickanje noktiju. Trenutačno pije antibiotik Klavocin, no nikakvi rezultati nisu vidljivi (pije ga nešto više od mjesec dana). Veterinar nam je preporučio i mast Canesten, no problem je u tome što pas poliže šape odmah nakon nanošenja. Zanima me da li je pametno nastaviti tretman sa Canestenom, tj. da li je štetno ako pas dva puta dnevno poliže lijek. Također, htjela bih znati koliko otprilike traje rješavanje te bolesti i da li se može izliječiti u potpunosti ovakvom terapijom? Hvala, Tea

O: Dermatomikoze su gljivične infekcije orožnjalih dijelova kože, dlake i noktiju u domaćih i divljih životinja te čovjeka. Uzročnici najčešće pripadaju rodovima Microsporum, Trichophyton, Epidermophyton. Kod pasa su najčešći predstavnici M. canis, M. gypseum te T. mentagrophytes.

Liječenje dermatomikoza se provodi lokalno, sistematski ili kombinirano (lokalno + sistematski), a vrijeme trajanja je individualno te se uvijek kreće u intervalima od više tjedana (minimalno 4-6 tjedana).

Za vrijeme liječenja, potrebno bi bilo spriječiti ljubimca da poliže nanesenu kremu. Iz tog razloga, možete svom ljubimcu postaviti ovratnik te mu šapice zamotati. Naime, i sam proizvođač navodi da je za djelovanje kreme potrebno održavati određenu količinu djelatne tvari na navedenom mjestu kroz određeni vremenski period. Samim lizanjem, ljubimac umanjuje udio kreme, odnosno, uklanja djelatnu tvar. Na takav način, prolongira se period oboljenja, a posljedično i vrijeme oporavka. Sam oporavak ovisi o jačini oboljenja, učinkovitosti tretiranja oboljelog područja te općem stanju ljubimca.

Također, o vremenu trajanja terapije te uspješnosti iste savjetujem Vam da se obratite svom veterinaru. Naime, na ta pitanja Vam može odgovoriti samo Vaš veterinar jer se i terapija i period liječenja prilagođava samom pacijentu. Iz tog razloga, uputno je često obavljati kontrole kod svog veterinara, kako bi isti bio upoznat sa svim aspektima liječenja i samog oporavka, odnosno, po potrebi odredio i neke druge pristupe u liječenju.

Više o gljivičnim bolestima kod pasa možete saznati i u odgovoru kolegice Danijela Biban, dr.vet.med. ovdje.

Također, savjetujem Vam da pročitate i odgovor kolegice Dragice Nemeš, dr.vet.med., o poprilično sličnom stanju kod ljubimaca ovdje.

OZNAKE: