Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam westija starog 3 godine i prije 2 tjedna je počeo lizati prednju capu sa donje strane, znači dio po kojoj hoda. Pregledom cape nismo ustanovili ništa osim laganog crvenila. Napominjem da on capicu ne grize, nego samo liže. Da li bi bilo pametno namazati mu capu sa nekiom mašću protiv neurodermitisa koja je namjenjena za ljudsku upotrebu? Ako ne, što mi preporučate? Gordan

O: Pododermatitis  upala na koži šape, a manifestira se crvenilom, oteklinom, temperiranošću i bolnošću zahvaćenog područja. Uzroci mogu biti alergije (npr. na hranu ili  kontaktna "- npr. na travu),  infekcije  (bakterijske ili gljivične),   parazitarne

 invazije, tumori, strana tijela, držanje na vlažnoj podlozi.

Uz već navedene simptome, ponekad se javi i svrbež, što potiče životinju na stalno grickanje i lizanje oboljelog područja. To prestavlja dodatnu iritaciju oboljelog područja pa ono postaje podložno sekundarnim infekcijama, što može dodatno zakomplicirati stanje.

Bez obzira na uzrok, životinja osjeća bol pa počinje šepati.

Dijagnoza se postavlja temeljitim kliničkim pregledom veterinara te uzimanjem briseva (za bakteriološku i mikološku pretragu) i strugotina (za parazitološku pretragu).

Pododermatitis se liječi, ovisno o uzroku, ljekovima - antibioticima, antimikoticima, kortikosteroidima. Potrebno je i lokalno tretirati oboljelo mjesto "Cothivet" sprejem ili "Vetgold" kremom. Oba preparata potiču epitelizaciju te zaraštavanje rana, a dostupni su u ljekernama Pet centra.

Oboljelu šapu potrebno je zaštititi zavojem, a kako bi se pas slobodno kretao, bilo bi poželjno staviti i specijalnu navlaku, tzv. čarapu (koju također možete nabaviti u Pet centru).

Savjetujem Vam da psa odvedete veterinaru kako bi se kompletnim kliničkim pregledom odredila točna dijagnoza, a zatim i adekvatna terapija.

OZNAKE: