Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Molim Vas, možete li što napisati o leonberger pasmini? O odgoju šteneta, potrebama, zdravlju, navikama i ostalom. Kupili smo muško štene: Don Vito Leon of Neoplanta. Unaprijed zahvaljujem, Ivica

O: Pasmina leonberger svrstana je u II. FCI skupinu (u koju pripadaju pinčevi, šnauceri, molosi, mastifi i švicarski planinski psi). Zemlja porijekla mu je Njemačka, odnosno pasminu je utemeljio njemački uzgajivač Heinrich Essing 1846. u Leonbergu u Njemačkoj, regija Wurttemberg, križanjem njufaundlendera, bernardinca i pirinejskog mastifa.

Ova svestrana pasmina je uspješna u mnogim područjima. Leonberger se koristi za čuvanje stoke, trening poslušnosti i praćenje traga. Pasmina se također koristi u Njemačkoj za pronalaženje i spašavanje izgubljenih ljudi i ima reputaciju kao odličan pas - spasilac iz vode.

Leonberger je velik, snažan, mišićavo građen pas, proporcionalnog oblika i samosvjesnog mira kod živahnog temperamenta. Nije agresivan, iako je dobar i nepotkupljiv čuvar. Jako je privržen vlasniku, a prema strancima je nepouzdan. Može živjeti vani, ali mora imati dodir s ljudima. Dobro se slaže s drugim psima, kućnim životinjama i djecom, a instinktivno osjeća da li su posjetitelji dobronamjerni ili ne. Naročito je pogodan za čuvanje većih imanja kao što su posjedi, tvornice, vile, kao i cijele obitelji. Njegova topla i nježna osobnost čini ga izvrsnim obiteljskim psom za pratnju. Ovaj pas najbolje reagira na odmjeren odgoj u harmoničnoj okolini i izuzetno brzo shvaća što se od njega traži.  On je vjeran, oprezan, otporan na vremenske prilike i pravi ljubimac djece.

Visina mužjaka iznosi izmedu 72 i 80 cm, visina ženke izmedu 65 i 75 cm. Idealna visina za mužjaka je 76 cm, a za ženku 70 cm. Leonberger ima mekanu, ali unatoč tome čvrstu dlaku srednje dužine. Boja može biti od zlatno-žute do crveno-žute, većinom s crnom maskom. Nedostatak maske je dozvoljen, ali nije poželjan. Dlaku treba redovito četkati, kako bi se odstranile odumrle dlake.

Leonbergeri brzo rastu pa im treba osigurati dobru i kvalitetnu prehranu. Također, treba pripaziti da se za vrijeme odrastanja ne naprežu previše i time opterete kosti, tetive i mišići. U tom periodu treba izbjegavati duge šetnje i hodanje po stepenicama, ali kada se fizički potpuno razviju treba im omogućiti puno istrčavanja, te mogućnost za duge šetnje, igru i trčanje bez uzice, a posebno voli vodu, odnosno plivanje.  

Bolesti od kojih obolijeva ova pasmina tipične su za sve velike pasmine tj. skloni su displaziji kukova i drugim koštanim oboljenjima. Također su skloni manama očnih kapaka, a mogući su i poremećaji ponašanja. Očekivani životni vijek iznosi 8 - 9 godina.

Što se odgoja tiče, važno je znati da psi različito usvajaju naredbe i učenje, neki brže, neki sporije. Ovo se objašnjava Pavlovljevom teorijom o tipovima više živčane aktivnosti u pasa. Na osnovi tih razlika, psi se dijele u četiri osnovna tipa: uzbudljiv ili nervozan, uravnoteženo živahan, uravnoteženo miran, loš ili apatičan. Od najveće je važnosti pri radu sa psom uspostaviti pravilan harmoničan odnos. Odnos se mora bazirati na potpunom povjerenju psa u svog vlasnika i izazivati želju za kontaktom i komunikacijom s vlasnikom.

Korisne informacije o odgoju šteneta i učenju pravila ponašanja možete pročitati na sljedećim linkovima:
Učenje pravila ponašanja
Odgoj šteneta

Također, korisne informacije koje bi Vas mogle interesirati, a vezane za ovu temu, možete pročitati na našim web stranicama, u rubrici "Moj ljubimac/Moje štene/Vaše novo štene", na linku:
http://www.pet-centar.hr/content/view/1693/83/

OZNAKE: