Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Vlasnik sam njemačke ovčarke stare 4 g. Prije 13 dana primjetio sam početak krvarenja (početak tjeranja), no međutim danas sam gledao njezinu stidnicu i ona je zasušila, kao da tjeranja nije niti bilo, a znamo da bi sada trebala biti spremna za parenje. Inače, kuja je već imala svoje leglo i sve je bilo u redu, ona je zdrava, vesela i nisam primjetio bilo kakve zdravstvene promjene ili teškoće. Hvala, Vlado

O: Kuja ovulira najčešće dvanaestog dana, od početka krvarenja. Do krvarenja može doći i 10.-14. dana, a postoje i podaci koji govore da se to može dogoditi čak i 5. dana i 25. dana spolnog ciklusa.

Postoje i fizički znakovi koji nas mogu upućivati da je nastupila ovulacija, a to su: stidnica postaje edematozna, hiperemična, kuja povlači rep u stranu, osobito kada ju mazite po stražnjem djelu leđa, dozvoljava mužjaku parenje.

Potrebno bi bilo i spomenuti da se kod kuja može pojaviti i tzv. lažno tjeranje, kada je iscjedak jako oskudan, te u tom slučaju ne možemo odrediti točan period ovulacije. Sigurna metoda je uzimanje vaginalnog brisa, kojim pratimo povećavanje vaginalnih epitelnih stanica, koje nastaju zbog povećanja koncentracije estrogena. Kada se stanice povećaju za 60%, uzimaju se uzorci krvi i određuje titar protutijela karakterističnih za progesteron. Ovo se još naziva i progesteron test.

Također, trebalo bi spomenuti da uslijed hormonalnih poremećaja, trajanje pojedinih faza može biti različito. Stoga bi bilo vrlo bitno točno odrediti u kojoj fazi je trenutno Vaša kujica.

Moguće je da su navedeni znakovi posljedični znak promjena ili oboljenja genitalnih organa, što mi je na ovakav način poprilično teško utvrditi.

Kolegica Zdravka Rumiha, dr.vet.med., pisala je o utvrđivanju plodnih dana u kuja ovdje.

Zbog svoje sigurnosti i zdravlja svog ljubimca, savjetujem Vam da posjetite svog veterinara koji će nakon pregleda ljubimca biti u mogućnosti utvrditi ili isključiti eventualne probleme, odnosno utvrditi zdravstveni status ljubimca.

OZNAKE: