Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Dali smo kujicu pariti 13. dana nakon početka tjeranja, u narednih četiri dana se u razmacima parila još 2 puta s istim mužjakom. Međutim, 22. dana ju je zaskočio drugi mužjak, parenje je trajalo kraće ali je došlo do spajanja. Zanima nas da li još uvijek kod naše kuje traje plodno razdoblje, pošto se dala mužjaku i hoće li u leglu biti potomci oba mužjaka. Unaprijed hvala! Tamara

O: Reproduktivni život u kuja karakteriziran je ciklusima koji se ponavljaju. Faze ciklusa uključuju posljedične promjene na jajnicima, spolnim organima i ponašanju kuje.

Reproduktivni ciklus se također naziva i estrusnim ciklusom. Ovaj naziv prvenstveno se odnosi na stanje ponašanja u kojem kuja dozvoljava sam akt parenja.

Regulacija i koordinacija različitih fizioloških procesa i ponašanja koje je povezano s reprodukcijom pod kontrolom je tjelesnog endokrinog sustava. Ovaj sustav je građen od žlijezda (npr. jajnici i hipofiza), povezan živčanim putevima i kemijskim prenosiocima poruka - hormonima. Promjene u frekvenciji i količini hormona koji su izlučeni odgovorni su za varijacije u reproduktivnoj funkciji i ponašanju kuje.

Reproduktivni ciklus započinje u pubertetu i može funkcionirati cijelog života kuje jer one ne ulaze u menopauzu. Tijekom reproduktivnog života njezina plodnost dosiže vrhunac sa 3 godine starosti i počinje se spuštati sa oko 6 godina starosti. Postoje različitosti s obzirom na pasminu kuje a tako i individualno.

Reproduktivni ciklus sastoji se od estrusnih ciklusa koji svi traju od 4 - 8 mjeseci. Estrusni ciklus je podijeljen u 4 faze. Ove faze određuje ponašanje kuje. Prva faza spolnog ciklusa u kuje je proestrus koji u prosjeku traje 5 - 9 dana. Ova faza predstavlja prvi očiti dokaz seksualne aktivnosti kuje. Znakovi kao što je otečenje vulve, krvavi iscjedak iz vagine te atraktivnost mužjacima su tipični. Vulva se progresivno povećava i postaje tvrđe konzistencije. Zatim slijedi estrus koji u prosjeku traje 6 - 12 dana. Ova faza karakterizirana je kujinim prihvaćanjem mužjaka na parenje. Ovulacija i oplodnja se događaju u ovoj fazi ciklusa. Vulva se progresivno smanjuje i postaje mekanija. Nakon estrusa uslijedi diestrus koji u prosjeku traje 2 - 3 mjeseca u negravidne kuje. U gravidne kuje on pak traje 57 dana i završava štenjenjem. U ovoj fazi kuja može u određenim okolnostima dopustiti mužjaku parenje kroz nekoliko dana a vulva se smanjuje i omekšava. Nakon diestrusa uslijedi anestrus koji obično traje 3 - 10 mjeseci. U ovoj fazi ne zamjećuju se neki očiti znaci seksualnog ponašanja. Kuja je seksualno mirna i ne privlači mužjake. Vulva je veličinom mala a refleksi su odsutni. Kuja koja doji proizvodi mlijeko kroz nekoliko tjedana ove faze.

Navedeno su samo osnove koje su od izuzetne važnosti ukoliko želite uspješno pariti kuju kako biste mogli odrediti optimalno vrijeme za uspješnu oplodnju. Osim toga, i kako biste mogli pratiti normalan razvoj spolnog ciklusa iz razloga što je plodnost kuje usko povezana sa normalnim endokrinološkim i fiziološkim funkcijama. Pobliže se lakše određuje dan štenjenja (unutar 24 sata).

Općenito se, u slučaju planiranja podmlatka kuje, koristi slijedećim metodama: promatranje refleksa i konzistencije vulve, vaginoskopija i vaginalna citologija. Preporučuje se koristiti sve metode paralelno kako bi se odredilo što pouzdanije vrijeme ovulacije. Poznato je da sve kuje ne pokazuju tipične estrusne znakove bilo u istom stupnju ili fazi njihovog ciklusa. Kao dodatak ovim rutinskim metodama utvrđivanja plodnosti kuje, razina plazma progesterona se može koristiti u određivanju faza ciklusa kuje. Ova metoda se obično primjenjuje kao dodatak drugim metodama u svrhu poboljšanja određivanja točnih faza ciklusa kuje a naročito tijekom samog estrusa.

Kuja je u "tjeranju" ili "u sezoni" tijekom proestrusa i estrusa dok ciklus prosječno traje 3 tjedna. No, treba imati na umu kako trajanje ciklusa ovisi o danu ovulacije što varira među kujama ali i od jednog do drugog ciklusa svake kuje. Činjenica da kuja ovulira 12.-ti dan nakon uočavanja krvavog iscjetka u jednom ciklusu nikako ne znači da će se isto tada javiti u slijedećem ciklusu. Bistrenje vaginalnog iscjetka općenito označava kraj proestrusa iako nije pouzdana indikacija ovulacije. Parenje kuje oko 12 dana nakon prvog krvavog iscjetka a zatim 2 dana kasnije je praktična metoda ako se prvi iscjedak točno primijeti. Ovo ipak ostaje neprecizna metoda, no, kako neke kuje (oko 20%) ne ovuliraju tijekom ovog perioda ne koncipiraju ili se oplodi tek nekoliko štenaca. Prihvaćanje mužjaka i pojava refleksa repa nisu indikativni za ovulaciju. Na primjer, primijećeno je kako su kuje dozvolile parenje na početku proestrusa iako su ovulirale tek kasnije (30 dana kasnije u najekstremnijim slučajevima).

Dakle, bez opisanih metoda određivanja ovulacije kuje nemoguće je odrediti da li je ona plodna te da li je došlo do oplodnje drugim mužjakom i nakon estrusa. Možete se obratiti Klinici za porodništvo domaćih životinja gdje će vaginalnom citologijom i mjerenjem razine plazma progesterona utvrditi da li je Vaša kuja još u plodnim danima.

OZNAKE: