Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam štenca  hrvatskog ovčara, vrlo razigranog, staroga 5-6 mjeseci te sam prije tjedan dana otkrila kvrgu na njegovom trbuhu (na rebrima). Ispočetka nisam ništa poduzimala jer sam mislia da se negdje udario te da je to masnica. No, kako kvrga još uvijek nije prošla, zabrinuta sam za njega. Da li je to masnica ili se radi o nekoj bolesti? Molim vas odgovorite mi što je to i kako da to liječim. Hvala, Ivona

O: Promjene na koži Vašeg šteneta koje opisujete mogu biti različite etiologije. Osim kvržica kao posljedice kontaktnog dermatitisa, u pasa se najčešće javljaju lipomi, kao kvržice na koži ili ispod kože.

Lipomi su mekane, okruglaste, bezbolne mase, obično prisutne ispod kože, no ponekad se prošire između vezivnog u dublja tkiva i mišiće. Obično su benigni, ne inficiraju okolna tkiva, ne metastaziraju u druge dijelove tijela. Narastu do određene veličine i kao takvi ostaju. Većinu lipoma nije potrebno odstranjivati. No povremeno lipomi narastu u tolikoj mjeri da ometaju normalnu funkciju tijela psa, tako da je indicirano kirurški ih odstraniti.

Kvržice koje se osjete na površini kože psa mogu biti i začepljene lojne žlijezde. Ovakve ciste mogu biti sastavljene od staničnog detritusa ili samo tekućine (ponekad prsnu same od sebe, zacijele i više se ne pojave). Ostale postaju kronično iritirane i inficirane, te se moraju ukloniti.

Osim navedenog, na koži se mogu pojaviti slijedeće kvržice i izrasline: nekancerogene - ciste, bradavice, inficirani dlačni folikuli, hematomi; tumori (mogu biti maligne) ili benigne naravi, a povremeno imaju oba svojstva.

Ciste su vrećaste ili loptaste tvorbe zatvorene sa svih strana, obložene slojem pokrovnih stanica i ispunjene tekućim ili kašastim sadržajem. Stijenka ciste može odgovarati građi kože pa cistu nazivamo dermoidnom ili epiteloidnom ili stijenka ciste može odgovarati građi sluznice pa se u tom slučaju radi o brahiogenim ili enterocistama. Površina ciste je glatka, oštro ograničena od okoline, napeta je, pomična na podlozi. Nisu bolne, niti temperirane. Potkožne ciste prekrivene su intaktnom kožom.

Hematom predstavlja izljev krvi u novostvorenoj šupljini u tkivu. Nastaje naglo na mjestu gdje krv iz ozlijeđene žile pod tlakom ulazi u tkivo. On je netemperirana, bezbolna ili umjereno bolna, fluktuirajuća polukuglasta oteklina. Veličina hematoma ovisi o veličini i vrsti krvne žile i kvaliteti tkiva (da li se radi o labavom ili kompaktnom tkivu). Ako je na mjestu pucanja arterije očuvano dotjecanje i otjecanje krvi, nastaje pulsirajući hematom. Organizam sanira hematom, ovisno o njegovoj veličini, o promjenama tkiva koje je prožeto krvlju, općim uvjetima cirkulacije i kvaliteti krvi. Tijelo postepeno resorbira sam hematom na način da ga rastavlja na molekule te putem krvnog i limfnog sustava evakuira. No taj proces može biti vrlo dug, a ponekad zbog smještaja samog hematoma i njegovog oblika nije moguće potpuno ga resorbirati. Punkcijom hematoma se dobiva krv ili serum. Mali hematomi se mogu resorbirati u cjelosti, dok veće hematome treba otvoriti uz prethodnu punkciju na najnižoj točki hematoma. Sadržaj hematoma se mora spontano iscijediti i parenteralno se apliciraju antibiotici zbog moguće infekcije.

Također, u obzir treba uzeti i pupčanu herniju o kojoj sam pisala ovdje.

Sve što sam nabrojala može izazvati promjene kao u Vašeg psa, prema tome dijagnostika u tom slučaju je jako zahtjevna. Terapija je jasna ako se uspije determinirati uzrok, u suprotnome liječenje je samo simptomatsko. Preporučam Vam da posjetite Kliniku za unutrašnje bolesti Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, kako bi se pregledom riješila dilema o mogućem patološkom procesu.

OZNAKE: