Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Primjetila sam da moje štene (6 tjedana) ima na sredini trbuha okruglu cca 2 cm u promjeru kvrgu, iste je boje kao i trbuh. Žensko štene ima isto to, ali puno manje. Radi li se o nečem opasnom? Njihovu majku smo uzeli sa ulice tako da ne znam bas mnogo o psima jer mi je to prvi pas, uvijek sam imala mačke. Hvala,
Mihaela

O: Prema Vašem opisu, štene vjerojatno ima herniu. Pojam hernije podrazumijeva kada se tkivo ili dio organa pomakne izvan tjelesne šupljine u kojoj inače normalno leži.

U veterini se najviše javlja u području trbuha, a može biti umbilikalna ili pupčana, ingvinalna (postranih otvora u mišićju) ili preponska te skrotalna (u mošnjama).

Hernija je najčešće uvrnuće trbušnih stjenki kroz otvor (urođeni ili novonastali), pri čemu se stvori nova šupljina koja može biti ispunjena s dijelovima crijeva, dijelom nekog od trbušnog organa ili komadićem masnog tkiva. Hernija u pasa može biti prirođena i stečena te vanjska i unutarnja. Hernia može biti reponibilna i ireponibilna. To znači da se u pojedinim slučajevima sadržaj hernialne vrećice može povući natrag u trbušnu šupljinu, a ponekad ostaje uklješten u hernialnom prstenu. U hernialnu vrećicu se mogu spustiti i dijelovi crijeva te se u tom slučaju razvijaju po život opasne promjene.

U štenaca je vrlo česta pojava pupčane hernije. Etiologija ove hernije je nasljedni faktor ili rezanje pupkovine oštrim predmetom preblizu trbušne stijenke od strane vlasnika psa, dok normalno kuja prekida sama zubima. Sadržaj hernije može se reponirati ili ne, odnosno kada štene okrenemo na leđa, prstom se može/ne može ugurati sadržaj ponovno u trbušnu šupljinu.

Pupčana hernija vidljiva je kao mala izbočina (dugme) na sredini trbuha i pipa se vrlo brzo nakon par dana života šteneta. Zbog neformiranog i nezatvorenog pupčanog prstena kroz njega se mogu provući dijelovi crijeva, dio nekog od trbušnih organa ili komadić masnog tkiva a ta tvorevina smjesti se u potkožju.
U posve mladih životinja i u malih hernialnih otvora može se očekivati i spontano izliječenje. U veterinarskoj praksi se provode i konzervativne metode obrade ovakvog stanja, ali kao trajno rješenje većih otvora preporuča se radikalna herniotomija.

Preporučam Vam da psiće svakako odvedete na pregled kako bi veterinar postavio točnu dijagnozu i preporučio Vam eventualnu daljnju obradu. 

OZNAKE: