Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam ženku kunića, mješanac angore, prije nekoliko dana primjetila sam da sjedi u kutu i ništa ne jede. Odvela sam je sljedeći dan vetreinaru, dijagnoza je bio začep sa dlakom, dobila je parafinsko ulje koje sam joj davala špricom dva dana za redom sa sokom od ananasa i malt pastom. Počela je izbacivati male ljepljive kuglice sa dlakom ali još uvijek ništa ne jede ili jako slabo, postala je od toga svega jako agresivna i uopće neda k sebi, samo mršti i puše, pa sam odustala od hranjenja na špricu. Zanima me postoji li neka druga mogućnost da joj vratim apetit i ako joj je dovoljno stvarno samo par listova trave za normalno prehranu na dan? Stvarno ne znam više što da radim, pomozite! Marijana

O: Pojava trihobezoara (kuglica dlake u probavnom sustavu) česta je kod kunića. Probava kunića funkcionira na način da novi unos hrane gura "staru" hranu kroz probavni trakt, a ovo prvenstveno radi sijeno. Sijeno se sastoji od teže i lakše probavljivih vlakana. Lako probavljiva vlakna se u želucu razgrađuju u enzime i bakterije i tako osiguravaju energiju, dok teže probavljiva vlakna pokreću probavni sustav tj. vlakna određuju brzinu probave. Kada je u prehrani manjak ovakvih vlakana, probava se usporava.

Promjena brzine prolaska materijala kroz probavni sustav utječe i na brzinu pražnjenja želuca i slijepog crijeva. Ako prehrana kunića nije bogata vlaknima, želudac i crijeva se sporo prazne. Ako kunić duže vrijeme ne unosi hranu, pokretljivost probavnog sustava postaje gotovo nepomična. Tijelo i dalje treba vodu i ono ju izvlači iz želuca i sastava slijepog crijeva. Što duže kunić ne jede, to će vise dehidrirani i zbijeni biti materijali u želucu i slijepom crijevu i to će više kunić gubiti apetit. Dodajte ovome prehranu bogatu proteinima i škrobom i rezultat može biti katastrofalan. Prehrana puna proteina i/ili škroba može rezultirati promjenama u pH slijepog crijeva, a time i promjenama u vrstama mikroorganizama koji tamo rastu.

Mnogi kunići s ovakvim problemom sami će se pobrinuti za njega ako im na raspolaganje date dovoljno hrane pune vlakana, prvenstveno sijena i lisnatog povrća. Oni žude za vlaknima i tekućinom i ponekad ovo može biti rješenje. Treba im se osigurati i puno kvalitetnog sijena i potpuno odstraniti peletiranu hranu iz prehrane (kunići najčešće kada su bolesni ionako ne žele jesti pelete). Ako ovo ima efekt, stolicu možete očekivati u roku od cca. 3 dana. Ako je kunić inače zdrav, rijetko je potrebna operacija u ovakim slučajevima.

Kada se utvrde problemi s probavom, uputno je primjeniti malt pastu. Ako je teži problem (da uopće nema kuglice), daje se 3 puta dnevno po 1 cm, do 5 dana. Ako su samo manje nego što jesu, onda se daje 1cm 2 puta dnevno dok se ne vrate u normalu.

Uputno bi bilo i primijeniti Pro digest (Prestige), probiotik, za bolje funkcioniranje probave.

Kako biste prevenirali pojavu kuglica dlake, redovito održavajte dlaku Vašeg ljubimca čestim četkanjem. Svakih par dana možete davati malt pastu (preventive radi), dok u rezervi uvijek imajte sjemenke lana i puno sijena (pospješuje izlazak dlake iz probavna sustava).

O prehrani kunića pisala je kolegica Zdravka Rumiha, dr. vet. med.: ovdje, i ovdje.