Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Prije dva tjedna, u Pet centru kupili smo patuljastog lavoglavog kunića, starog oko 5 mjeseci. Izuzetno je sretan i razigran, ima veliki kavez, često ga puštamo van (u stanu) i sve je u biti u redu, no ipak imam nekoliko pitanja za Vas:
1. U više Vaših odgovora o prehrani kunićia (i u drugim forumima o zečevima/ kunićima) spominje se sijeno kao 80-90% (ispravne) prehrane. A što je onda sa "kompletnom" hranom za kuniće - je li sijeno na neki način "sadržano" u njoj? U Pet centru smo kupili i jedno i drugo, no naš kunić sijeno jede tek povremeno i malo (iako mu je skroz dostupno), dok 80-90 % jede "kompletnu" hranu (vjerojatno ja tako navikao).

2. Povremeno se dogodi da, pored puno "čistog" prostora (stelje) kojeg ima u kavezu, kunić baš odleži (najčešće preko noći) neko vrijeme na hrpici svojih kuglica, koje se onda spljošte, ovlaže i neugodno vonjaju a poneka mu se i zalijepi za krzno. Što je uzrok takvog ponašanja?
3. Uprkos kupovanju "WC-a za kuniće" (kutna plastična posuda), kunić piški uglavnom gdje mu se hoće (npr. po uglovima kaveza), dok si je WC posudu "namjenio" za odmor ili spavanje. Probali smo zamjeniti kutove, postaviti u posudu stelju, sijeno ili oboje ali bez rezultata ... sve je što je "uspio" napraviti u tu posudu je ono što sam opisao u 2.pitanju ! Ako želi da mu to bude "kućica" u redu, no kako ga naučiti da mokri ako ništa drugo - bar na jednom mjestu?
Unaprijed zahvaljujem na Vašim odgovorima i lijepo Vas pozdravljam ! Damir

O: 1. Hrana za kunića trebala bi biti sa visokom količinom vlakana i hranidbeno uravnotežena kako bi štitila osjetljiv probavni sustav kod kunića. Dakle, prehrana se sastoji od visokokvalitetnih peleta, sijena, vode i svježeg povrća. Sve različito od navedenoga je poslastica i trebalo bi davati umjereno. Tako, hranu za kuniće na tržištu možete pronaći kao kompletnu, dodatnu hranu i poslastice. Visokokvalitetne komercijalne hrane sadrže neophodne vitamine i minerale i ona bi trebala sačinjavati 80% prehrane kunića. Sa starenjem kunića savjetuje se da se postotni udio peleta u prehrani smanjuje, a glavnina prehrane je sijeno koje mora biti dostupno kuniću cijeli dan. Sijeno je esencijalno za dobro zdravlje kunića jer osigurava sirovu vlakninu koja omogućava nesmetanu probavu i prevenira stvaranje kuglica dlake. Kunić hranjen samo komercijalnom hranom (peletama) u pravilu ne dobiva dovoljno dugih vlakana koje bi održavale normalan motilitet crijeva. Duga vlakna u sijenu guraju tvari kroz probavni sustav i održavaju tonus mišića crijeva.

Postoji nekoliko mišljenja o prehrani kunića. Neki vjeruju da su pelete i sijeno jedino što je potrebno kuniću. Glavni pokazatelj kakva bi prehrana trebala biti za Vašeg kunića je kvaliteta stolice. Nije od osobite važnosti koliko i kako će kunić jesti sve dok je stolica normalna, a prehrana sadrži sve hranjive tvari koje su potrebne kuniću. Ako se kunić hrani samo peleticama i sijenom dnevno mu je potrebno osigurati 30g peletica na svakih pola kilograma tjelesne težine, svježeg sijena dostupno po volji i naravno svježa voda.

Kunići su strogi biljojedi, njihova prehrana bi trebala biti sastavljena od 15-16% proteina, minimalno 22% vlakana, oko 1% masti i 1% kalcija (provjerite navedeno na ambalaži hrane koju dajete Vašem kuniću). Njihova crijeva (i normalna crijevna bakterijska flora) razvijeni su kako bi probavljali isključivo travu i biljke. Nije rijetkost da kunići hranjeni pretežno peleticama jedu mnogo manje sijena. Ako razlog nije medicinske naravi (preizrasli zubi ili neki drugi problem sa zubima) razlog ne jedenja sijena leži u tome što su navikli jesti više peleta ili nisu gladni. U dobi od oko 8 mjeseci počnite smanjivati udio peletirane hrane kako bi glavnina prehrane kao odraslog kunića bilo sijeno.

2. Kunići imaju snažan instinkt za biti čistim. Nakon starosti od tri mjeseca dovoljno su razvijeni da mogu kontrolirati obavljanje nužde. Učenje obavljanja defeciranja u posudu može ipak i potrajati jer je mišićna kontrola za defeciranjem slabija stoga se često događa da izmet ostavljaju posvuda. Izmet zdravog kunića tvrdi je i suhi pa se vrlo lako počisti te ne predstavlja problem. Učenju defeciranja u posudu može doprinijeti činjenica da ih miris privlači obavljanju nužde na to mjesto pa možete nekoliko kuglica fecesa smjestiti u posudu za WC. Nije rijetka pojava u kunića da i sjede ili spavaju u posudi za obavljanje nužde što je najčešće posljedica neusvojenih pravila obavljanja nužde jer su još premladi ili su prekratko kod novog vlasnika da bi pravila stigli usvojiti. Ova pojava nije osobito zabrinjavajuća jer u pravilu odustaju od ove navike kada obave nuždu u posudu nakon što ste promijenili stelju. Problem možete riješiti nabavkom još jedne posude za obavljanje nužde koju bi smjestili u onaj kutak gdje Vaš kunić najčešće obavlja nuždu.

3. O učenju kunića obavljanju nužde pisala sam već na linku: Kunić - učenje na obavljanje nužde i WC.