Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam 2,5 g. staru mini pudlicu kojoj je jedan testis spušten, a jedan se nije i nikad neće spustiti (tako su mi rekli). Danas sam primjetila da si je izlizao i izgrickao taj testis da na njemu uopće nije ostalo dlake i pocrvenio je; znate li možda šta bi to moglo biti i s čime da to izlječim? Zanima me i za taj jedan testis koji se nije spustio, da li postoji nešto da mu damo da se spusti? Iz legla poslije njega isto se oštenio pas bez jednog testisa, ali su mu dali injekciju i taj testis se spustio, a nama su rekli da je Rino prestar za tu injekciju. I čula sam da kao posljedica tog testisa što se nije spustio može doći do raka, da li je to istina? Unaprijed zahvaljujem, Ana Marija

O: Kriptorhizam predstavlja nedostatak u normalnoj građi muških spolnih organa, gdje psu u mošnji nedostaju jedna ili obje spolne žlijezde (testisa).

Ako nije vidljiva jedna spolna žlijezda, govorimo o jednostranom kriptorhizmu, odnosno, ako nedostaju obje - obostranom. Pritom je potrebno utvrditi da li žlijezda koja nedostaje u mošnji uopće postoji ili se skrila negdje na putu, kojim treba u toku razvoja proći da bi se spustila u mošnju.

Spolne žlijezde nastaju u doba razvoja zametka u majčinoj utrobi, iz iste zametne osnove kao i bubrezi. No dok bubrezi ostaju u svom anatomskom položaju, testisi se spuštaju ingvinalnim kanalom i pozicioniraju u svoj prirodni položaj, u mošnji. Takav je smještaj potreban da bi se sjeme u njima moglo pravilno razvijati i biti sposobno za oplodnju. Naime, relativno visoka temperatura u tijelu bi onemogućila normalnu spermatogenezu.

Putem do mošnje, spolna žlijezda može naići na različite prepreke, što uzrokuje kriptorhizam. U određenom slučaju žlijezde ne nailaze na prepreke, već jednostavno ne postoje, odnosno, nisu se razvile. Takva stanja su izrazito rijetka, a razlikuju se od kriptorhizma po uočljivim promjenama u djelovanju ostalih hormona na građu i zdravlje životinje.

Proces spuštanja spolnih žlijezda u mošnju traje još neko vrijeme nakon dolaska ljubimca na svijet, u prosjeku 2 do 3 tjedna. To je svojstvo vezano uz druge znakove rano, odnosno kasnozrelih pasmina i pojedinaca. U pravilu bi se u dobi od 6 do 8 tjedana u svih muških štenaca spolne žlijezde morale moći palpirati. U nekih se pasa proces spuštanja produžuje i po nekoliko mjeseci. No, to više nije normalno i u pravilu se takve jedinke isključuju iz uzgoja. To se radi iz razloga što je kriptorhizam, bilo kojeg oblika, znanstveno dokazana nasljedna mana koja se prenosi u određenom postotku na potomstvo.

Kriptorhidni testisi inkliniraju nastanku neoplazija, a ta tendencija raste sa obujmom u kojem je testis zadržan u abdomenu. Kod pasa, tumor Sertolijevih stanica se češće javlja u testisu prisutnom u abdomenu, dok su seminomi češći u ingvinalno smještenom testisu. Kontralateralni testis također ima veći rizik nastanka neoplazme, čak i ako je testis lociran u skrotumu. Zadržani testis koji je povećan prisustvom neoplazme sklon je torziji.

Obzirom da je kod takvih pasa povećan rizik od tumora, najčešće se preporuča kastracija.

Primarni način liječenja je operativni, orhiopeksija. Obično se izvodi u mlađoj dobi psa, ako se ingvinalni testis nije spustio nakon 4-6 mjeseci, a sam zahvat je gotovo bez komplikacija. Kada je ingvinalni testis u ingvinalnom kanalu ponekad je uspješna hormonalna terapija. Uspješnost je od 5 - 50%.

Iz gore navedenih razloga, savjetujem Vam da posjetite svog veterinara koji će biti u mogućnosti obaviti pregled ljubimca i po postavljenoj dijagnozi odlučiti što bio bilo najbolje za Vašeg ljubimca.

O svrbeži kože skrotuma pisala je kolegica dr. Danijela Biban ovdje.

OZNAKE: