Odgovara:
Danijela Biban, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam psa mješanca starog 10 mj. Prije nekoliko dana primjetili smo malu kvržicu na sredini testisa i ne znamo koji je razlog tomu, pa Vas molim za pomoć i savjet. Nadalje, već 2 mj. pas se neprestano češe i to najviše u predjelu oko repa, zbog čega nema dlake na pojedinim mjestima. Bili smo kod veterinara koji je rekao da su razlog tomu buhe. No mi mu svaki mjesec stavljamo Frontline, kupamo ga jednom mjesečno blagim šamponom, ne češljamo ga previše, jer ima kratku dlaku, hranimo ga kvalitetno i pas živi u stanu s nama u higjenskim uvjetima.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru, Tanja

O: Najčešće bolesti testisa koje se javljaju kod pasa su: kriptorhizam, skrotalna hernija, tumori, upale testisa, bradavice na testisu...

Ove promjene mogu biti urođene ili stečene. Uglavnom se dijagnosticiraju na osnovu kliničkog pregleda i rendgenske pretrage. Liječe se kirurškim putem ili antibioticima (upala).

Uzroci svrbeža mogu biti različiti.

Najčešće se radi o kožnim alergijama (alergije na hranu, kontaktne alergije, alergije na ugriz buhe) ili nekim parazitarnim oboljenjima kože (šuga).

Kod kožnih alergija potrebno je eliminirati uzrok (promijeniti hranu i odabrati odgovarajuću iz medicinskog programa - Hill's ''d/d''; Eukanuba ''Dermatosis''; Royal canin ''Hypoallergenic'', ''Senitivity control'' ili ''Sensitive skin''), a ukoliko se radi o nekom od oblika šuge, liječi se odgovarajućim antiparaziticima (lokalno ili sustavno).

Ponekad i problemi s analnim žlijezdama mogu prouzročiti pojačano ispadanje dlake, intenzivno češanje, grickanje i lizanje u području anusa. U tom slučaju radi se najvjerojatnije o upali analnih žlijezda i trebalo bi ih isprazniti, a po potrebi i isprati nekim antiseptikom, ili čak tretirati životinju antibiotikom (ukoliko se radi o težoj upali).

''Frontline'' je kontaktni insekticid, što znači da ubija buhe i krpelje tek onda kada dođu u kontakt sa djelatnom tvari u koži (nakon što ugrizu životinju). Bitno ga je obnavljati svakih mjesec dana i paziti da se životinja ne smoči 48 h prije i nakon aplikacije, kako bi se imao vremena resorbirati i kako mu ne bi umanjili djelotvornost.

U ponudi naših dućana postoji i Bayerov preparat ''Advantix'', koji djeluje kao repelent (odbija ektoparazite mirisom).

Održavanje redovite higijene dlake i kože, neovisno o dužini dlake, neobično je bitno za svaku životinju.

Češljanjem se uklanja stara dlaka i poddlaka, potiče se mikrocirkulacija kože, a dlačni pokrivač postaje sjajniji i čišći.

Ukoliko se nečistoće ne mogu ukloniti češljanjem, životinju treba okupati specijalnim šamponom za pse, no ne preporuča se šamponirati ih više od 3-4 puta godišnje, budući na taj način uklanjate površinski sloj masnoće, koža se isušuje, gubi svoju otpornost, pa postaje podložnija infekcijama.

Budući je Vaš pas još uvijek beba, preporučila bih Vam neki od šampona za štence, a u našim dućanima postoji široki izbor proizvođača (Beaphar, Gimborn, Trixie, Friskies).

Prema navedenim podacima (o kvržici na testisima i svrbežu), a bez kliničkog pregleda, nije moguće postaviti dijagnozu, stoga bih Vas uputila da psa ipak odvedete na pregled kod veterinara, koji će postaviti konkretnu dijegnozu i odrediti adekvatnu terapiju.

OZNAKE: