tanja_mutak1

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb 

P: Uz svoja 2 kućna mačka, svakodnevno hranimo i nekoliko „ničijih“ mačaka lutalica. Jedna se, pretpostavljamo po izgubljenom trbuhu, nedavno okotila i svakodnevno dolazi. Inače mačka na prvi pogled izgleda čisto, zdravo i uglavnom je hrani moj suprug. Pazim da ne dođe u kontakt s našim mačkama, no zna nam se protrljati po nogama dok je hranimo. Danas kad sam ju hranila i mazila, kihnula mi je u lice. Nakon toga sam primijetila da joj kraj guze visi nešto bijelo, oko 1,5 cm dugo, sluzavo. Skinula sam to papirom i sklupčalo se, poput male gliste. Sad me užasno strah jer sam trudna 34 tjedna i ne znam da li mi je mačka mogla na taj način nešto prenijeti? Molim vas za savjet.

Lijepi pozdrav, Jaroslava


O: O zaštiti zdravlja ukućana od bolesti koje mogu prenjeti kućni ljubimci možete pročitati ovdje.

Mačke obavezno očistite od glista i trakavica.

Kontakt trudnice s mačkom trebalo bi ograničiti na najmanju mjeru, pogotovo sa vanjskim mačkama, i nužno je dobro prati ruke, najviše zbog opasnosti od toksoplazmoze, parazitarne bolesti u mačaka, o čemu je detaljno pisala kolegica  mr. sc. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr. vet. med. ovdje, pogotovo ako još nije poznat imuni status osobe na toksoplazmu. Kako se to može doznati opisala je kolegica Danijela Biban, dr. vet. med. ovdje.

S obzirom na to da je toksoplazmoza bolest koja se prenosi putem sirovog mesa i fekalija, veća je vjerojatnost da je vanjske mačke mogu dobiti.

Većina ljudi u Hrvatskoj (oko 92%) ima već u organizmu antitijela na toksoplazmu jer su već ranije u životu bili u kontaktu s njom. Bolest je opasna samo za trudnice u prvom tromjesečju trudnoće i to samo za one koje nemaju antitjela na toksoplazmu jer nikada prije s njom nisu bile u kontaktu, za što su šanse izuzetno male. Da biste umirili savijest, možete na početku trudnoće dati krv za imunološki test, da Vam se provjeri imate li antitjela na toksoplazmu. Ako imate, ona štite organizam od zaraze, a  ako nemate, za vrijeme trudnoće držat ćete se savjeta za trudnice za zaštitu od bolesti.

Važno je naglasiti da se u trudnoći ne mora odreći svog ljubimca, već se treba držati navedenih mjera prevencije, a to su sljedeće: ukoliko imate u vašem kućanstvu mačke, obavezno ih odvedite na veterinarski pregled ciljano na toksoplazmozu, ukoliko je infekcija isključena obratite pozornost na kontakte Vaše mačke s drugim mačkama, nemojte hraniti Vašu mačku svježim mesom, prepustite čišćenje Vaše mačke drugom članu Vaše obitelji ili nosite pri tome gumene rukavice, prilikom rada u vrtu nosite zaštitne rukavice i nemojte jesti sirovo meso tijekom trudnoće (tartar biftek), kao niti nedovoljno kuhano ili pečeno meso, nemojte piti nekuhano mlijeko niti jesti neoprano svježe voće i povrće.

OZNAKE: