ljiljana-vrhovac1

 
Odgovara:
mr.sc. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb 

P: Razapeta sam mišljenjima iskusnih i neznalica. U terminu sam za roditi prvu bebu, a prvi put imamo i macu. Svašta sam pročitala po forumima, no interesuje me konkretno šta bi trebala uraditi kao prevenciju kod mace koja je nepunih godinu dana stara, isključivo u kući i ne izlazi van, kod veterinara je bila u prvom mjesecu, dobila antibiotik zbog povišenih leukocita i u drugom mjesecu dobila ampulu u vrat protiv parazita kao prevencija. Ne djeluje bolesno i čista je, no uskoro dolazi beba pa me zanima trebam li i što uraditi? Napominjem da živim u predgrađu Belog Manastira koji je vrlo malo mjesto pa ni veterinari nemaju iskustva s kućnim macam previše i zato se nisam obratila odmah njima. Naravno, zanima me na što sve moram paziti jer se ne želim odreći mace. Hranimo je Whiskas vrećicama, suhom hranom iz Konzuma (ili Clever ponekad) i dobije meso od našeg ručka i salamice, pije vodu i razrijeđeno mlijeko. Unaprijed zahvalna, Renata


O: Kako bi zaštitili ukućane od bolesti koje se sa životinje mogu prenijeti na ljude (zoonoze) mačku je potrebno redovno tretirati sredstvima protiv vanjskih i unutarnjih nametnika.

Konkretno, uz ampule protiv vanjskih parazita mački bi trebalo 3-4 puta godišnje dati tabletu protiv unutarnjih nametnika, npr. Pratel. Iako neke kućne mace ne izlaze na otvoreno, moguće je da s uzročnicima parazitoza (ili njihovim razvojnim stadijima) dođu u kontakt preko obuće ukućana. U tom smislu Vam preporučam da maci ograničite kretanje po hodniku jer su one vrlo zainteresirane za mirise koje donosite na obući i gotovo uvijek će nakon mirisanja nastojati Vašu obuću obilježiti svojim mirisom trljajući lice pa i cijelo tjelo o obuću.

Sljedeći vrlo bitan čimbenik u zaštiti ukućana je prehrana mace isključivo termički obrađenom hranom, odnosno nepuštanje životinje na otvoreno bez nadzora kako ne bi bila u prilici sama loviti. Gotove hrane za mace koje možete kupiti u trgovinama su idealan izbor.

Kako koža i sluznice živih bića nikad nisu sterilne (i ne trebaju biti) treba uobičajenim higijenskim postupcima, kao što je redovito češljanje ili uklanjanje nečistoća s lica ili drugih dijelova tijela, održavati kožu u stabilnom stanju. Sve promjene u smislu perutanja, crvenila, pojačanog ispadanja dlake, nakupljanja iscjetka oko očiju, usta ili nosa te u području urogenitalnih otvora treba pregledati veterinar.

Čišćenje mačjeg WC-a treba biti svakodnevno, a preporučam Vam da pri tom koristite rukavice. Svakih 10-tak dana mačji wc i lopaticu biste trebali temeljito oprati i dezinficirati (npr. Cetavlonom).

Vrlo je bitno zaustaviti mace u svakom pokušaju da se penju po stolu, na sudoper ili mjesta koja su namjenjena prehrani i toaleti.

I još samo jedan detalj, ne dozvolite maci da Vas ili ukućane liže po licu jer macama jezik služi za toaletu cijelog tijela.

Nešto više o čestim pitanjima o ovoj temi možete pročitati ovdje, ovdje i ovdje.

OZNAKE: