Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Svačićeva 61, Osijek

P: Javljam se u vezi svoje mačke. Naime, prije nekoliko tjedana smo je udomili i primijetili smo da kiše i to na taj način da se uz kihanje pojavljuje i gusta sluz, koja je jedan dan u sebi sadržavala sukrvicu. Osim toga, kod kutova očiju smo primijetili gust, bijeli iscjedak. Zboga toga smo joj dali Geomycin tablete. Je li ovdje riječ o klamidiji ili nečem ozbiljnijem? Je li možda opasno za ukućane? Mačka je stara oko 4,5 mjeseci. Unaprijed hvala, Ela

O: Točnu dijagnozu može postaviti veterinar nakon pregleda i određenih dijagnostičkih pretraga.

Uzročnik klamidioze u domaće mačke je Chlamydophila felis (Cp. felis) (stara klasifikacija: Chlamydia psittaci). Klamidija je intracelularni mikroorganizam koji živi unutar živih stanica, stoga se prenosi između mačaka direktnim kontaktom. U mačaka je klamidija raširena po cijelom svijetu, dakle bez geografske specifičnosti, a najčešće se javlja u mlađih mačaka.

Bolest se, nakon inkubacije od oko tjedan dana, najčešće prvotno manifestira kao jednostrani konjunktivitis, zatim obostrani, koji prelazi s vremenom u gnojni oblik. Sljedeći simptomi su upala nosne sluznice, s kihanjem, obilnim iscjetkom iz nosa te kašljem, a temperatura će porasti i iznad 40 stupnjeva C. Bolest se može očitovati i blagom upalom sluznice rodnice, šepanjem, upalom potrbušnice, upalom sluznice želuca, a rjeđe upalom pluća. Moguć je i nalaz klamidija u genitalnom traktu mački te su zbog toga nerijetko prisutni gnojni konjunktivitisi novorođenih mačića, ukoliko prethodno nije nastupio abortus ili ugibanje plodova.

U praksi se ti simptomi vrlo često zamjenjuju s "mačjom gripom", koju uzrokuju virusi. U pravilu bolest se ne širi dalje na dišni trakt, za razliku od prethodno navedene gripe. Bolest je iscrpljujuća, značajne zaraznosti.

Dijagnostika klamidioze u mačaka uzrokovane Cp. felis temelji se na izdvajanju uzročnika iz mikrobioloških uzoraka (obrisak konjunktivalne sluznice, sluznice nosa, rodnice, rektuma) te identifikaciji uzročnika. Bolest je sustavne prirode, što zahtijeva prikladno liječenje jer primjena samo lokalnog liječenja nije djelotvorna.

Lijek izbora, kako u pojedinačnim slučajevima, tako i u istovremenom liječenju kolonije mačaka, je doxycicline.

Prognoza je povoljna ukoliko se pristupi liječenju pacijenta na vrijeme, a neliječene životinje mogu mjesecima i godinama biti izvor infekcije za druge mačke pa čak i za čovjeka.

Vlasnici mačaka moraju biti strpljivi i uporni u riješavanju problema, budući da je terapija konjunktivitisa tvrdokorna i potrebno je minimalno 2 tjedna terapije i do 4 puta dnevno. Dapače, čak se preporučuje mazanje očiju i do dva tjedna nakon prestanka simptoma.

Prijelaz infekcije s mačaka na ljude je rijedak, a ako se javi, kod ljudi također uzrokuje konjuktivitis.

Osim kod klamidioze, slične simptome nalazimo i kod pojave virusnog mačjeg rinotraheitisa, o kojem su pisale moje kolegice Davorka Balantin, dr.vet.med. ovdje i Tanja Krulc, dr.vet.med. ovdje.

Veterina "Geomycin + vitamini " su tablete s vitaminima u pakiranju 4 tabl od 250 mg. 1 tableta sadržava: oksitetraciklina u obliku oksitetraciklin-klorida 250 mg, retinola (vit. A) 50.000 i.j., kolekalciferola (vit. D3) 5.000 i.j., askorbinske kiseline (vit. C) 500 mg,  nikotinamida (niacin, vit. B3) 100 mg. Indikacije: sprječavanje i liječenje primarnih i sekundarnih bakterijskih infekcija probavnoga, dišnoga i urogenitalnoga sustava teladi, ždrebadi, svinja, janjadi, jaradi, pasa, mačaka i kunića. Tablete se daju peroralno, cijele ili otopljene u vodi. Liječenje traje 3-5 dana. Davanje lijeka treba nastaviti najmanje 24 sata nakon prestanka kliničkih znakova bolesti. Liječenje dišnih infekcija u pasa i mačaka (klamidije) treba provoditi najmanje 14 dana. Psima i mačkama je potrebno za vrijeme terapije oksitetraciklinom davati vitamine B skupine. Doziranje: pas, mačka, kunić: 1 tbl. /5 kg tjelesne mase, svakih 12 sati. Metafilaktički se daje polovina navedenih doza.

Uobičajeno je da se antibiotici propisuju prema antibiogramu, tj. nakon što se ustanovi uzročnik bolesti i utvrdi koji antibiotici djeluju protiv njega.

Nadam se da će vam ove informacije biti korisne.

OZNAKE: