Odgovara:
Slađana Trutin, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Uskoro ću dobiti psa. Htjela bih Kavalirskog španijela kralja Charlesa. Zanima me da li bih mogla tog psa imati u stanu i da li ima neki miris koji nije prigodan za stan? Nika

O: Cavalier King Charles Spaniel je prekrasan mali pas s tamnim, izražajnim i velikim, okruglim očima, dugih ušiju te s dlakom poput svile, koja je nekada malo valovita pri dnu.

Težina odraslog psa je 5-8 kg. Očekivani životni vijek im je 9-14 godina.

Ovu pasminu nalazimo na mnogim prekrasnim slikama iz 16., 17. i 18. stoljeća jer su već tada uzgajivači pokušavali uzgojiti što manju pasminu (toy dog), dok kralj Charles II nije stavio "točku" na uzgoje tih malih pasmina.

Od 1940. godine dobili su prefiks "Cavalier" u imenu pasmine i od tada su specificirani (dobili su svoj standardni izgled i proporcije). I dan-danas se traži što veća sličnost u izgledu s psima ove pasmine naslikane od Van Dycka koji je portretirao kralja Charlesa II s obitelji i njihovim psima.

Kada nabavljamo čistokrvnog psa, preporuča se uzeti ga s njegovom rodovnicom jer tada znamo njegovo porijeklo (rodovnica garantira da je on potomak svojih roditelja koji su prošli izložbe i ocjenjivanja, zadovoljili su standard pasmine). Pasmine se tako održavaju "čistima" i "živima".

Kavaliri su jako zahvalni i prilagodljivi psi, sretni su u bilo kakvom okružju, ali pod uvjetom da nisu sami. Samoću ne podnose i ukoliko niste u mogućnosti provoditi dosta vremena s njima, onda im barem nabavite društvo, drugog psa ili mačku.
 
Kavalirski španijel kralja Charlesa je malen, aktivan i inteligentan pas, koji poklonjenu brigu i pažnju uzvraća nemjerljivom odanošću. Blagog su temperamenta, nimalo agresivni, dapače, žele zadovoljiti i dopasti se svakome. Nisu dobri čuvari jer svakog nepoznatog dočekaju kao prijatelja kojeg tek treba upoznati. Kavalir se preporuča za djecu odraslije dobi.

Ništa ne obožavaju više od dobre šetnje, nakon koje će se udobno smotati ili u fotelji ili u nečijem krilu. Veliki su komforisti i učinit će sve da dobiju dozvolu da sjede na na najboljem komadu namještaja.

Kavalir posjeduju jake sportske korijene i zbog toga će juriti za svim što se miče, bez imalo razmišljanja o svojoj dobrobiti. Stoga je to pasmina kojoj je neophodno osigurati ograđeno dvorište.

Kavalir se lako trenira i pamti kod obuke. Potječe od lovačkih pasa i zato voli biti van kuće. Može se koristiti u kratkim lovačkim izletima na otvorenome gdje pokazuje svoju poslušnost. Nestrpljiv je, živahan i voli obitavati vani.

No, ovi su psi jako prilagodljivi i uživat će podjednako i u ljenčarenju unutar kuće i u dugim šetnjama.

Psi ove pasmine su dobri za suživot u stanu.

U prirodi kavalira je da se pristojno i dostojanstveno ponaša u društvu ostalih pasa i kućnih ljubimaca.

Češljanje, odnosno grooming, obavezan je čin svakog dana ili češće kroz tjedan jer je dlaka podložna stvaranju čvorića. Dlačice između mekuši na šapama obavezno treba trimati, uši moraju biti bezprijekorno održavane i čiste. Obavezno ga treba dobro posušiti nakon kupanja ili šetnje po kiši.

Oči kavalira je potrebno kontrolirati zbog mogućih infekcija.

Kavliri često pate od nasljednih bolesti vezanih uz oči, dislokaciju patele ili koljena, javljaju se problemi s leđnim dijelom kičme, podložni su infekcijama uha i postoji mogućnost rane gluhoće. Displazija kukova je česta kod njih. Lako se debljaju i neki su genetski podložni težim oboljenjima srca koja dovode do rane smrti, stoga je bitno znati medicinsku (veterinarsku) povijest njihovih predaka.

Miris je, kao i kod drugih pasa, individualan.

OZNAKE: