Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam 11 godina i silno želim imati psa. Imam zamorca starog godinu i pol pa me zanima mogu li pas i zamorac biti u istoj prostoriji i, ako mogu, da li ima nekakvih posebnih pravila za to? Isto tako, želim španijela kralja Charlesa. Kakav je to pas? Kakve je naravi?
Andrea

O: Cavalier King Charles Spaniel je prekrasan mali pas s tamnim, izražajnim i velikim, okruglim očima, dugih ušiju, te s dlakom poput svile koja je nekada malo valovita pri dnu.

Nestrpljiv je, živahan, voli obitavati vani i više je sportski naklonjena pasmina. Dovoljno je inteligentan da zna ili shvati što vlasnik želi od njega, lako trenira i pamti kod obuke. U njegovoj prirodi je da se pristojno i dostojanstveno ponaša u društvu ostalih pasa i kućnih ljubimaca. Cavalier voli ljude i nužna mu je velika pažnja vlasnika da bi bio sretan, te ne smije biti ostavljen sam kroz duže vrijeme u stanu.

Potječe od lovačkih pasa i zato voli biti van kuće. Uzgajivači upozoravaju na njihov gonički instikt i ovi psi moraju biti pod strogom kontrolom vlasnika da ne izgube kontrolu nad sobom i ne počne bjesomučno loviti i trčati za automobilima, što je vrlo opasno zbog njihove male visine jer ih vozači kasno uočavaju.

Cavalier se preporuča za djecu odraslije dobi, prilično je rezerviran prema strancima, a inače je vrlo poželjan i ugodan "kompanjon" u životu svojih vlasnika. Može se koristiti u kratkim lovačkim izletima na otvorenome gdje pokazuje svoju poslušnost.

Težina odraslog psa je 5-8 kg. Pate od nasljednih bolesti vezanih uz oči, dislokaciju patele ili koljena,javlaju se problemi s leđnim dijelom kičme, podložni su infekcijama uha i postoji mogućnost rane gluhoće. Displazija kukova je česta kod njih. Lako se debljaju i neki su genetski podložni težim oboljenjima srca koja dovode do rane smrti, stoga je bitno znati medicinsku (veterinarsku) povijest njihovih predaka.

Dobar je za suživot u stanu. I malo dvorište ili vrt može biti dovoljan za njihove igrice. Ne podnose vrućine. Vole jurnjavu i njuškanje po parkovima. Očekivani životni vijek im je 9-14 godina.

Češljanje, odnosno grooming, obavezan je čin svakog dana ili češće kroz tjedan jer je dlaka podložna stvaranju čvorića. Dlačice između mekuši na šapama obavezno treba trimati, uši moraju biti bezprijekorno održavane i čiste. Obavezno ga treba dobro posušiti nakon kupanja ili šetnje po kiši. Oči je potrebno kontrolirati zbog mogući infekcija.

Ovu pasminu nalzimo na mnogim prekrasnim slikama iz 16., 17. i 18. stoljeća jer su već tada uzgajivači pokušavali uzgojiti što manju pasminu (toy dog), dok kralj Charles II nije stavio "točku" na uzgoje tih malih pasmina. Od 1940. godine dobili su prefiks u imenu pasmine Cavalier i od tada su specificirani (dobili su svoj  standardni izgled i proporcije). I dan-danas se traži što veća sličnost u izgledu s psima ove pasmine naslikane od Van Dycka koji je portretirao kralja Charlesa II s obitelji i njihovim psima. Kada nabavljamo čistokrvnog psa, nužno je uzeti ga s njegovom rodovnicom jer tada znamo njegovo porijeklo - rodovnica garantira da je on potomak svojih roditelja koji su prošli izložbe i ocijenjivanja, zadovoljili su standard pasmine i tetovirani su, stoga ne bi trebalo biti "iznenađenja" (primjerice, štene maltezera od 3 mjeseca starosti izgledom i veličinom više odgovara štenetu  srednje pudle iste dobi). Pasmine se tako održavaju "čistima" i "živima".

Zamorac i pas mogu živjeti skupa u stanu, ali uvijek pod nadzorom vlasnika. Pas kojega želite može imati tjelesnu težinu do 8 kilograma, dok jedan zamorac uglavnom teži oko 400-600 grama, te prilikom igranja pas svojom težinom i šapom može nenamjerno ozlijediti zamorca.

OZNAKE: