elena-tijan1

 
Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Tigrica kašlje prilikom uzimanja hrane. Pomislio sam da je hrana možda loša, iako uvek uzimam istu hranu u istom prodajnom mestu, kupio sam hranu drugog proizvođača, ali opet isto, tigrica i dalje kašlje. Da li je možda moja tigrica prehlađena pa, kao i čovek, kada vas boli grlo ne možete lepo da jedete jer vas grlo grebe i kašljete? Inače, pre par dana tigrica mi je došla na ruku i primetio sam da ne može da se oglašava, da bi minut-dva kasnije izbacila dva-tri zrna hrane iz kljuna. Juče i danas normalno uzima hranu, ali svaki put kašlje. Unapred zahvaljujem na odgovoru.
Charlie

O: Kašalj, otežano disanje, disanje na otvorena usta, vlažne nosnice, promjena glasanja i sl. mogu biti posljedica nekoliko bolesti. U obzir mogu tako doći upala zračnih vrećica ili infestacija zračnih vrećica parazitima o čemu je detaljo pisala kolegica Zdravka Rumiha, dr. vet. med. u ranije objavljenom odgovoru Infekcije zračnih vrećica / Promjena boje perja u tigrica.

Od ostalih bolesti u obzir dolaze akutni bronhitis, aspergiloza, coryza (prehlada), psitakoza (klamidioza) ili čak Newcastle bolest, ali se uz njih obično javljaju i drugi simptomi poput proljeva, letargije, gubitka apetita, nakostriješenosti, neuroloških problema itd.

Mogući uzrok kašlja mogu biti i alergije, izloženost dimu (npr. od cigareta) ili čak povećana štitnjača o kojoj je više pisala kolegica Martina Kuzmanić, dr. vet. med. u svojim ranijim odgovorima Period grijanja i poteškoće sa štitnjačom - "grit" za papigice te Tigrica "zijeva" - bolesti dišnog sustava u ptica.

U svakom slučaju, za točnu bi dijagnozu tigricu trebalo pregledati pa Vam svakako savjetujem da ju odvedete kod veterinara. Sama terapija će ovisiti o uzroku bolesti pa bi tako u obzir mogli doći različiti antibiotici, antiparazitici, kortikosteroidi, vitaminsko-mineralni dodaci i sl. Od vitaminskih preparata preporučila bi Vam nešto poput Beaphar Vinka multivitaminskog pripravka za ptice, Sera Vitamina Plus za ptice ili Versele Laga Omni-Vit Liquid vitamina za uzgajanje i kondiciju.

OZNAKE: