Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam ženku rozenkolisa. Posljednjih tjedan dana izbacuje hranu na dno krletke te dolje prazne ljuskice usitnjava gotovo u prah. Pročitala sam da im je potrebno staviti pijesak zbog nečega, ali ona ga nema. Da li ona to sama sebi "pravi pijesak" zbog neke potrebe? Je li sve u redu? Hvala, Josipa

O: U vrijeme kada počinjemo intezivno grijati stanove, ptičicama kućnim ljubimcima trebate nabaviti vodu obogaćenu jodom, Vitakraft Vogel-Trank+Jod, kojom ćete puniti pojilicu za vodu svaki dan ili pak Jodnikamen koji se pričvrsti unutar kaveza.

U navedenom periodu grijanja najčešće dolazi do upale štitnjače, koja se pri tome povećava i onemogućava prolaz krute hrane kroz voljku ptice te ptice tada često biraju meku hranu. Upravo zbog problema štitnjače dodajemo jod u vodi ili preporučeni kamen.

Također, ptičicama treba osigurati i grit odnosno mljevene školjkice čije komadiće ptica zadržava u svom predželucu ili mlincu i njima, uz pomoć mišića mlinca, drobi progutane sjemenke da bi ih enzimi u probavi razgradili što bolje do nužnih esencijalnih hranjivih i za život potrebnih tvari.

Ukoliko primjetite da ptičica ne pije vodu s jodom, pokušajte joj je dati pomoću kapaljke tako da kap vode ispustite polako po kljunu, a ptičica će potom refleksno "popiti" ponuđenu kapljicu.

Vašoj ptičici možda nedostaje i društvo (Vaše ili druge ptičice) ili joj je vrlo dosadno, te bi bi u krletku trebalo staviti i pokoju igračku, poput zrcala, vrtuljaka, sjajnih predmeta i slično da se zabavlja dok je sama u kući.

OZNAKE: