Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Moje štene koker španijela, staro 4 mjeseca, je počelo pomalo kašljucati, ali samo kad bi krenulo da zalaje. Večeras je to postalo ozbiljno, čim krene da potrči, raduje se, laje i dok se ne zamara počinje kašalj. Na početku izgleda kao da štene ima nešto u grlu i davi se, a onda počinje kašljati, što malo liči na iskašljavanje - ispočetka nešto kao suhi kašalj, a onda, nakon duže borbe za dah, nešto kao iskašljavanje. Cijelo vrijeme ona jede, igra se, pije vodu, vesela je i nema temperaturu. Pored svega, ona se igra, maše repom i srećna je. Živim u manjem gradiću i sutra je vodim kod vetrinara, ali to su veterinari za domaće životinje u koje baš i nemam povjerenja pa vas molim da mi odgovorite. Daliborka

O: Kašalj je refleksna reakcija na nadražaj sluzokože bilo kojeg dijela dišnog sustava (tusigene zone), kojim se uklanjaju čestice, ali i veća strana tijela, odnosno predstavlja obrambenu mjeru, kako bi dišni putevi ostali prohodni.

Posebno je osjetljiva sluznica grkljana i sluznica u predjelu račvanja dušnika. Drugi dijelovi dušnika i veliki bronhi znatno su manje osjetljivi, dok su sitni ogranci bronhalnog debla i alveole potpuno neosjetljivi za refleks kašlja. Kao podražaj na kašalj najčešće djeluje razvoj upalnog procesa, prisutnost sekreta i krvi, prašina, strana tijela, plinovi, dim ili hladni zrak.

Kašalj može biti i simptom srčanih bolesti i kolabirane traheje. Također se može javiti kod trauma, kod kojih dolazi do ozlijeda prsnog koša. Kako niste naveli da li je pas cijepljen protiv zaraznih bolesti, te čišćen od crijevnih nametnika, ne može se ni to isključiti. Krvotok i disanje su usko povezani, tako da se poremetnje u krvotoku odražavaju na disanje i obrnuto, što znači da se kod Vašeg psa može raditi o običnoj upali grla ili upali pluća ili o problemima vezanim za kardiovaskularni sustav i sl.
 
O upali grkljana i dušnika kolegica Davorka Balantin, dr.vet.med. ovdje.

Svakako, da bi se postavila ispravna dijagnoza, te se utvrdio pravi uzrok kašlja, treba provesti određene pretrage (opći klinički pregled te drugi dijagnostički zahvati: RTG, UZV, mikrobiološke pretrage, a po potrebi i EKG).

Na temelju postavljenje dijagnoze, odredit će se adekvatna terapija, ukoliko ona bude potrebna. Ako se radi o nekompliciranim upalama ili iritacijama, terapija je simptomatska, što uključuje primjenu antitusika i vitamina. Ukoliko dođe do promjene općeg stanja životinje primjenjuju se istodobno i parenteralno antibiotici. Ukoliko se postavi sumnja na strano tijelo, odstranjenje se provodi pomoću optičkog instrumenta ezofagoskopa, pod kontrolom oka. Hvataljkama se obuhvati strano tijelo i izvlači vani. Ponekad to nije moguće pa je potrebno napraviti kirurški zahvat otvaranja jednjaka i odstranjenja stranog tijela (što će svakako odlučiti veterinar nakon obavljenog pregleda), nakon čega životinja, ukoliko nije došlo do težih komplikacija, može kvalitetno živjeti kao i prije zahvata, odnosno bez posljedica.

Vjerujem da veterinari u mjestu Vašeg stanovanja posjeduju opće znanje o poremetnji disanja u životinja, a samim općim kliničkim pregledom mogu postaviti sumnju na dijagnozu stanja Vašeg ljubimca te preporučiti potrebnu njegu za izliječenje. 

OZNAKE: