Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam rodezijskog goniča starog 17 mjeseci, čini mi se da je prehlađen, puno kiše i kašlje. Veterinar je rekao da se radi o običnoj prehladi. Molio bih Vas za savjet, kako se taj kašalj ne bi razvio u bronhitis. Hvala. Ivan

O: Upala grkljana i dušnika je jadna od češćih bolesti dišnog sustava. Sluznica grkljana i dušnika je da uz ostale funkcije čisti udahnuti zrak. Kad se na njoj nakupi dovoljno nečistoće, pas je kašljem izbacuje van. Jako onečišćen zrak stvara podlogu da sluznica bude osjetljiva i podložna bakterijama i virusima. Uzročnik kašlja može biti virus, bakterija, mikoplazma ili gljivica.

Najčešći uzročnik je bakterija Bordetella bronchiseptica, no mogu se upali pridružiti i neki virusi, poput psećjih adenovirusa i virusa parainfluence pasa. U pravilu je primarni uzročnik upale dušnika virus, a potom može doći do sekundarne bakterijske infekcije. Upala dušnika manifestira se jakim, hrapavim kašljem, a često zvuči kao da je psu zapela kost u grlu. Kašalj se javlja u napadima više puta na dan, pas kašlje širom otvorenih ustiju te ispušta upravo takav zvuk kao da mu je u grlu kost koju želi izbaciti. Napadi su intenzivniji kada je pas uzbuđen, dakle kada se sprema u šetnju, dok se veseli vlasniku te neposredno prije jela. U nekompliciranim slučajevima apetit je očuvan, a oboljeli pas nema povišenu temperaturu. Zarazni kašalj najčešće prođe bez komplikacija ukoliko se počne liječiti na vrijeme. Upala se može proširiti i na pluća.

Upala pluća je zapravo nastavak upale grkljana i dušnika, ali bakterije i virusi mogu doći u pluća i izravnim udisanjem zagađenog zraka ili hematogeno (krvlju) iz bilo kojeg drugog organa. Kod upale pluća se smanjuje površina tkiva u kojem se izmjenjuju plinovi iz zraka i krvi. Organizam iz tog razloga ne dobiva dovoljno kisika i ne otpušta sav ugljični dioksid, što nakon prekoračenja minimalnih potreba organizma dovodi do ugušenja. Upala se pluća najčešće javlja kod štenećaka, ali može biti i posljedica komplikacije nekih drugih bolesti. Disanje je otežano, kašalj bolan i tih te je opće stanje organizma uvijek slabo (povišena temperatura, smanjen apetit...).

Nemojte svome psu davati prehladnu vodu za piće, od hrane mu se ne smije davati ništa direktno iz hladionika (sve se mora zagrijati na sobnu temperaturu). Ako pas kojim slučajem ima upalu grla, nemojte mu davati dehidriranu hranu kako ga ne bi grebala po sluznici, već ju namočite ili ga neko vrijeme hranite s konzervama. Vrlo važan činilac u terapiji je strogo mirovanje koje mora trajati 3 tjedna. U tom periodu psa se ne smije izlagati nikakvim fizičkim naporima zahtijevnijim od lagane šetnje. Od komplikacija najčešći je kronični bronhitis i upala pluća. Za terapiju i lijekove se morate obratiti svom veterinaru koji prvo mora uzeti anamnezu od Vas, zatim napraviti opći klinički pregled i na kraju postaviti dijagnozu.

Terapija se sastoji u davanju lijekova koji suprimiraju kašalj, te po potrebi antibiotika ukoliko prijeti sekundarna infekcija (amoksicilin i klavulanska kiselina, Synulox tablete su antibiotici izbora kod ove bolesti). U ljekarnama ne možete kupiti antibiotske preparate bez veterinarskog recepta tako da ćete se morati obratiti svom veterinaru što se tiče liječenja.

OZNAKE: