Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Molio bih vas da mi napišete neke od karakteristika vezane za šarplaninca treba mi pas za čuvanje objekta pa ne znam bili šarplaninac bio pas za tu zadaću.
Josip

O: Jugoslavenski ovčarski pas - šarplaninac pripada II. FCI skupini.

To je snažan, dobroćudan, mirnog temperamenta i odan svom gospodaru pastirski pas. Šarplaninac je pas koji bez greške obavlja svoj dio posla u čuvanju stada i imovine svog gospodara.

Visina grebena mužjaka iznosi prosječno 62 cm, a ženke prosječno 58 cm. Težina mužjaka iznosi 35 - 45 kg, a ženki oko 30 - 40 kg. Trup nešto duži od visine grebena (u mužjaka za 8 - 10%, a u ženki za 10 - 12% visine grebena).

Pas je jednobojan. Dozvoljene su sve nijanse boja - od bijelog do tamnog, skoro crnog. Najpoželjnija je sivozelena i tamnosiva boja. Šarenilo nije dozvoljeno. Kod pigmentiranih pasa dozvoljene su, ali nepoželjne male bijele oznake - mrlje na prsima i prstima. Kod svih pigmentiranih pasa osnovna boja najviše je izražena na gornjim dijelovima glave, vrata i trupa. U donjim dijelovima boja (pigment) postupno slabi i prelazi u donjim dijelovima nogu u svjetliji (prljavo sivi, odnosno žućkasti) pigment. Ovi prijelazi u svjetlije boje ne smiju biti ograničeni i davati dojam šarenila. 

Glava, uši i prednji dijelovi nogu obrasli su kratkom dlakom. Vrat, trup, kao i zadnji dijelovi ekstremiteta i rep pokriveni su dugom, nešto grubljom i skoro ravnom dlakom. Ispod duge dlake nalazi se kraća, finija, vrlo gusta i obilna poddlaka. Dužina dlake na grebenu iznosi 10-12 cm, a ne smije biti kraća od 7 cm.

Šarplaninac je čuvar po instinktu, nije mu potrebna nikakva dresura. Jedna od njegovih odlika je i da nikada ne laje bez razloga. Odan je svom gospodaru, a nepovjerljiv prema strancima. Odlikuje se visokim stupnjem inteligencije.

Kolegica Zdravka Rumiha, dr. vet. med., pisala je o odabiru psa čuvara ovdje

OZNAKE: