Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Trebamo psa čuvara kuće u Opatiji. Moja kćer ne odustaje od zlatnog retrivera, ali listajući nalazim da su ti psi više maze, nego čuvari. Da li se taj pas može izdresirati da bude čuvar kuće, da živi vani u svojoj kućici i da se oslonimo na njega da laje na strance, odnosno prijeđe u napad ukoliko netko provaljuje? Druga opcija nam je škotski ovčar ili veliki šnaucer. Zahvalni smo na svakom savjetu...


O:
Pas čuvar je pas namijenjen čuvanju ili nadgledanju teritorija od neželjenih ili neočekivanih životinja ili ljudi. Oni laju kako bi upozorili vlasnika na prisutnost uljeza. Također, lajanjem pokušavaju i otjerati uljeza. Neki psi su osposobljeni raditi samo nadgledanje, a nakon te faze nastupa djelovanje psa čuvara koji je istreniran da onesposobi ili da napadne uljeza. Npr. psi ovčari često su dovoljno veliki i jaki da napadnu i otjeraju predatora kao što je to vuk. U slučajevima da su uljezi ljudi, psi su prethodno naučeni samo zastrašivanju i otjerivanju na taj način. Neke pasmine su se stoga pokazale bolje kao promatrači, dok druge i napadači.


Jedna od najznačajnijih pasmina pasa čuvara u današnje vrijeme je rotvajler. Prije je bio tipičan farmski pas, ali je kroz godine razvijan i odgajan kao pas čuvar. Neke pasmine poput vajmarskog ptičara (Weimaraner) i rodezijskog goniča (Rhodesian Ridgeback) originalno su se uzgajali za lov ali zbog svoje veličine i izgleda i teritorijalnog instinkta evoluirali su u pse čuvare u današnje vrijeme. Klasični psi čuvari su sljedeće pasmine: njemački ovčar, rotvajler, doberman, bulmastif, crni ruski terijer, američki buldog, američki pit bulterijer, tibetski mastif.


Ženke se općenito smatraju boljim osobnim čuvarima u odnosu na mužjake zbog njihovog prirodnog instinkta zaštite svojih potomaka. No, mužjaci su ipak u tu svrhu učinkovitiji jer su prirodno teritorijalniji od ženki.


Za zlatnog se retrivera smatra da nema predispozicije biti pas čuvar, dok veliki šnaucer posjeduje prosječan instinkt za psa čuvara, iako nije primarno uzgajan za istog. Zlatni retriver je strpljiv i dobar pas, željan beskonačne igre s vlasnikom i ostalim članovima obitelji, prijateljski je naklonjen i ljudima i ostalim kućnim ljubimcima, lako se odgajaju i treniraju, vole puno "papati" i skloni su izležavanju. Retriveru treba puno prostora i zbog toga je on dobar izbor za držanje u dvorištu. No, ako nema mnogo interakcija sa Vama, ovo ga čini vrlo nesretnim te može postati destruktivan i neprimjereno glasan. Ako isključivo tražite psa čuvara, zlatni retriver ipak ne predstavlja idealan izbor jer oni vole sve ljude i životinje pa bi se praktički moglo reći kako bi rado pomogao uljezu ili lopovu u provaljivanju. No ipak oni će štititi svoj teritorij obično samo lajanjem kako bi vlasnika obavijestio da se nešto događa. Nije moguće reći da retriver nikad neće ugristi jer je ipak pas, no općenito rečeno ova pasmina nije uzgajana da bi bila agresivna ili ispoljavala napadačko ponašanje.


Škotski ovčar je također izvrstan obiteljski pas. Druželjubiv je, aktivan i jako inteligentan. Škotski ovčar bio je uzgajan za čuvanje krda ovaca ili krava, čime se objašnjavaju i mnoge njegove karakteristike. Iznimno su aktivni psi i željni rada. Lako uče i društveni su sa djecom. Iako on može biti dobar pas čuvar ponekad je potrebno dulje vremena da se osposobi za isto. Ako im se ne omogući organizirane aktivnosti skloni su destruktivnom ponašanju poput prekopavanja dvorišta ili žvakanja cipela. Ova pasmina može se naučiti spašavanju, vođenju, glumi i čuvanju.


Veliki šnaucer je inteligentan, svestran, jak, otporan i snažan pas. Vrlo su zaštitnički orijentirani, hrabri i energični. Smireni su, odani, privrženi i odgovorni. Ova pasmina izvrsno može poslužiti kao pas čuvar, a laje jedino kada je to potrebno. Brzo uče, mogu poslužiti kao retriveri, brzi su i izdržljivi, otporni na vremenske nepogode. No, ovo je dominantna pasmina koja treba iskusnog učitelja. Voli provoditi vrijeme sa vlasnikom, ali nije primjeren za kućanstvo sa djecom mlađom od 12-14 godina. Trebaju mnogo aktivnosti a pri učenju najbolje im odgovara čvrsto i dosljedno učenje sa pozitivnim stavom i primjerenom nagradom. 


O odabiru pasmine morat ćete sami odlučiti, ovisno o tome za koju Vam namjenu pas treba i koliko mu vremena možete posvetiti.

OZNAKE: