Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Vidim da se puno pisalo o kriptorhizmu, ali ja imam još neka pitanja. Imam boxera starog 9,5 mjeseci kojem se nije spustio jedan testis (može se napipati pored penisa i veličine je malo većeg lješnjaka, za razliku od onog koji se spustio i koji je sigurno dva do tri puta veći). Zanima me da li u ovoj starosnoj dobi ima smisla počinjati s hormonalnim inekcijama i da li ako se pristupi kastraciji ona mora biti potpuna ili se odstranjuje samo nespušteni testis?
Srdačan pozdrav i puno hvala, Zlatan

O: Kriptorhizam  je  pojava kada se jedan ili oba testisa ne spuste u skrotum, nego

ostaju u abdomenu ili u području ingvinalnog kanala (abdominalni ili ingvinalni kriptorhizam). Kriptorhizam može biti jednostran (unilateralan) ili obostran (bilateralan).

Kriptorhidni testisi inkliniraju nastanku neoplazija, a ta tendencija raste sa obujmom u kojem je testis zadržan u abdomenu. Kod pasa, tumor Sertolijevih stanica se češće javlja u testisu prisutnom u abdomenu, dok su seminomi češći u ingvinalno smještenom testisu. Kontralateralni testis također ima veći rizik nastanka neoplazme, čak i ako je testis lociran u skrotumu. Zadržani testis, koji je povećan prisustvom neoplazme, sklon je torziji.

Jednostrani kriptorhidi su plodni i mogu da imaju potomstvo. Međutim, zbog toga što je to mana koja se može prenositi na potomstvo, takvi mužjaci se isključuju iz rasploda. Također, po kinološkim standardima i propisima, kriptorhizam se smatra teškom manom i kao takva, diskvalificira ljubimca.

Primarni način liječenja je operativni, orhiopeksija. Obično se izvodi u mlađoj dobi psa, ako se ingvinalni testis nije spustio nakon 4-6 mjeseci, a sam zahvat je gotovo bez komplikacija. Kada je ingvinalni testis u ingvinalnom kanalu ponekad je uspješna hormonalna terapija. Uspješnost je od 5 - 50%. Ovaj oblik liječenja pokazao se najuspješnijim kod štenaca do 16 tjedana starosti.

Iz gore navedenih razloga, savjetujem Vam da posjetite svog veterinara koji će biti u mogućnosti obaviti pregled ljubimca i po postavljenoj dijagnozi odlučiti, odnosno, savjetovati Vas što bio bilo najbolje za Vašeg ljubimca.

O metodama liječenja kriptorhizma pisao sam ovdje.

OZNAKE: