Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam kratkodlaku ženku chihuaua, staru 5 godina. Već 10 dana ispod vrata, tj. na mjestu otprilike krajnika kod čovjeka, otpala je dlaka, neko mekano zadebljanje iz kojeg ide gnoj pa sukrvica. To je kao mala ranica. Bila sam kod veterinara, dobila je antibiotsku injekciju koja traje navodno 4 dana. Nisam primjetila da je to posebno svrbi, smeta, a kad iscuri spomenuti sadržaj, nabubrenje splasne. Ona ima svega 1200 g. Ne znam da li da imam razlog za brigu, obzirom na njenu kilažu, ne znam kako bi podnijela anesteziju ukoliko zatreba zbog pretraga jer zbog spomenutog nismo mogli niti očistiti kamenac sa zuba  jer je, navodno, rizična anestezija zbog težine.

Spremam se ponovno veterinaru, ali bih voljela čuti i vaše mišljenje. Bojimo se nekog tumora ili slično i nadam se da se radi o kakvoj cisti ili slično, što nije opasno? Ona je inače vesela, razigrana, normalno jede. Da li bi to imalo kakve veza sa mačjom šugom jer smo bili na mjestima gdje je boravila maca sa navodno mačjom šugom (nije bilo velikih kontakata)?
Unaprijed hvala, Klaudia

O: Ciste su vrećaste ili loptaste tvorbe koje su zatvorene sa svih strana, obložene slojem pokrovnih stanica i ispunjene tekućim ili kašastim sadržajem. Stijenka ciste može odgovarati građi kože pa cistu nazivamo dermoidnom ili epiteloidnom ili stijenka ciste može odgovarati građi sluznice pa se u tom slučaju radi o brahiogenim ili enterocistama. Površina ciste je glatka, oštro ograničena od okoline, napeta je, pomična na podlozi. Nisu bolne, niti temperirane. Potkožne ciste prekrivene su intaktnom kožom.

Također, moguće je da se radi i o fistuli. Fistula je neprirodan uski kanal koji povezuje neko patološko žarište ili organ s površinom kože ili sluznice (ili dva organa međusobno) kroz koji se cijedi sekret ili ekskret. O fistuli i njenom liječenju pisala je kolegica Zdravka Rumiha, dr.vet.med., ovdje.

Moguće je da je posrijedi i strano tijelo koje svojom prisutnoću izaziva stalnu reakciju organizma i posljedične simptome koje ste naveli. Za potvrdu ili isključivanje postojanja stranog tijela potrebno bi bilo otići svom veterinaru.

Pod tumorom podrazumijevamo novonastalu tvorbu u organizmu sastavljenu od promijenjenih stanica koje pokazuju nepravilan i progresivan rast. Osim podjele na dobroćudne (benigne) i zloćudne (maligne) potrebno bi bilo utvrditi ishodište istog jer na području vratnog dijela postoji mnoštvo anatomskih struktura podložnih pojavi tumoroznih tvorbi.

Prognoza ovisi o položaju, proširenosti i vrsti tumora. Pri operaciji dobroćudnih tumora prognoza je u pravilu povoljna, osim ako se radi o velikim izraslinama sa sekundarnim promjenama na susjednom tkivu ili o njihovom smještaju na vitalno važnim organima. Kod sarkoma i karcinoma sa metastazama prognoza, nažalost, nije tako povoljna, no pravilnom i specijalnom prahranom, dodatkom vitamina i minerala te lijekova može se održavati kvaliteta života.

Šuga je kožna infekcija izazvana parazitom koji se naziva šugarac. Šuga se najčešće javlja u nehigijenskim uvjetima i lako se prenosi. Neki od simptoma su: otpadanje dlake, svrbež, stvaranje krasti, neraspoloženost... Otpadanje dlake se u početku uglavnom javlja na laktovima, ušima i području abdomena. Pas koji ima šugu treba se što prije liječiti kako bi se zaustavilo širenje bolesti. Zaražen pas treba biti izoliran od drugih pasa. Obavezno treba promijeniti posteljinu psa. Pacijenta treba tretirati posebnim šamponom i specijalnim antibioticima koje preporuči veterinar.

Kako uzroci navedenom stanju kod Vašeg ljubimca mogu biti raznoliki, savjetujem Vam da što prije posjetite svog veterinara. On će biti u mogućnosti različitim metodama pretraga suziti spektar potencijalnih problema, odnosno, postaviti dijagnozu i u skladu s njom odrediti prikladnu terapiju.

OZNAKE: