Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Već pola godine moj pas, aljaski malamut star 10 god., ima problema s paranalnim žljezdama. Sve je počelo s lošom dehedriranom hranom i zbog toga učestalim proljevima pa je i on sam jako oslabio, a pri tom i bacio naglo dlaku kada mu to nije vrijeme. Ukratko, bio je u jakom lošem stanju. Žlijezde su se upalile, ali i pored čišćenja napravile su se fistule koje sada stalno recidiviraju. Opće stanje, kilaža i dlaka se popravila. Žlijezde sada čak i nisu toliko pune kada idemo na preglade, nego problem prave te fistule, koje su se organizirale u dvije grupe. Uzet je čak i isječak ne bi li se odstranila sumnja da nije slučajno malignog porijekla, pošto su se na korijenu repa primijetile vrlo sitne kvržice.

Rezultati još nisu gotovi. Zanima me da li bi možda trebala kirurška intrvencija tih fistula ili samih žlijezda s obzirom da je pas već u 10. godini života, i podnošenja anestezije. Unaprijed hvala na odgovoru, Tamara

O: Fistula predstavlja staru ranu u obliku kanala sa slabom tendencijom zaraštavanja, a iz koje se cijedi gnoj ili tjelesna tekučina. Fistule mogu biti prirodne i stečene, a prema tipu se dijele na gnojne, sekrecijske i ekskrecijske.

Gnojna fistula - sastoji se od otvora, kanala i dna. Otvor je obično ljevkasto uvučen, okolina bez dlake i prekrivena gnojem. Otvor je relativno mali jer ga koža nastoji zatvoriti epitelizacijom. Ako se otvor i zatvori, gnoj se nakuplja unutra, pa će opet probiti novi otvor. Dugotrajne fistule mogu imati i više otvora, odnosno i više kanala. Dno fistule je gnojna šupljina i u njoj se nalazi uzrok - strano tijelo, nekroza ili tkivo koje nije demarkirano. Tada gnojni džepovi djeluju kao strano tijelo.

Sekrecijska fistula - dolazi do ispražnjavanja sekreta otvorenih žlijezda (fistula slinovnice, jednjaka ...).

Ekskrecijska fistula - fistula organa (crijeva, vagine, mokračnog mjehura).

Kod liječenja je potrebno utvrditi i ukloniti uzrok, utvrditi otvor, sondirati kanal, utvrditi njegov položaj dna, te u njemu uzrok. Kanal se kirurški otvara nakon čega se dno kiretira ili kirurški ekstirpira, te ispire antiseptikom.

Kako je Vaš pas u starijoj dobi i svaki operacijski zahvat koji uključuje opću anesteziju nosi određeni rizik. Koliki je taj rizik procjenjuje se kliničkim pregledom općeg stanja životinje i dodatnim kliničkim pretragama (RTG pluća, EKG, hematološke i biokemijske pretrage).

Posavjetujte se s Vašim veterinarom koji prati i poznaje Vašeg ljubimca o mogućnostima liječenja kako bi se spriječile eventualne komplikacije.

OZNAKE: