zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam zamorčića starog 3 godine. Neki dan sam primjetila obilan iscjedak iz jednog oka i malo iz drugog oka. Bila sam kod veterinara i dala mi je neke kapljice za upale prilikom udarca. Sumnjam da se uboo na sijeno koje zna imati grane u sebi. Na oku se samo vidi jedno ispupčeno zadebljanje  i zasad malo sluzi... Vidi i ponaša se normalno, šeta i nema smetnji. Zanima me možete li mi reći, kod povrede oka zamorca  dešavaju li se takva ispupčena zadebljanja na bjeloočnici, na dijelu oka bližem njuškici ili bih stvarno trebala pitati nekoga drugoga u vezi moga zamorca? Mogu vam ga i slikati. Molim vas odgovor. Nina

O: Općenito o problemima na očima zamoraca možete pročitati u odgovoru kolegice Silvije Havrle-Lovrić,dr.vet.med., Promjene na oku zamorca / Konjuktivitis, keratitis, kornealni čir i zamućenje leće.

Ispupčenje oka koje opisujete može se javiti zbog različitih uzroka, a ona koja nastaju posljedicom traume najčešće su povezana s pojavom čira na rožnici.

Čirevi rožnice se općenito dijele na površinske i duboke. Mogu nastati mnoštvom uzroka, od ogrebotine šapom, ili nekim stranim oštrim predmetom (travka, trn, iver...) pa i bakterijskom infekcijom. Kada je vanjski sloj rožnice oštećen, iziritiran je i bolan, što uzrokuje žmirkanje (ili škiljenje) i suzenje. Čirevi rožnice prilično su bolni i svrbe. Kao odgovor na nastalo stanje nerijetko zamorčići češu oko i pogoršavaju ga. Javlja se iscjedak koji se može nakupljati u medijalnom kutu oka, a sklera se ispunjava krvlju. Ako predmet koji je oštetio rožnicu nije više u oku, a ogrebotina nije preduboka, oštećenje brzo zacijeljuje. No, ako se proces istodobno i inficira, mogu biti zahvaćeni dublji dijelovi rožnice, a zacijeljivanje može potrajati tjednima. Takve abrazije rožnice (strugotine) uzrokuju oštećenje cijele rožnice (edem) i obojenje rožnice u bijelo. Neki čirevi nemaju tendenciju zaraštavanja ako je iritans još uvijek prisutan, dok drugi mogu zacijeliti, no recidivirajući su, tj. mogu se ponovno pojaviti.


Čir rožnice izlječiv je primjerenim lijekovima za lokalnu primjenu na očima (kapi ili masti) ako se proces dijagnosticira u začetku.

Sljedeći uzrok ispupčenja može biti povezan sa nakupljanjem tekućine u očnoj jabučici (hydrophtalmus), zbog čega ona može biti znatno povećana, a oko u cjelini prominira izvan očne šupljine. Zove se i volovsko oko, a veoma često izbočena je i rožnica uz luksaciju leće. Najčešće nastaje kao posljedica traume iako postoje podaci da može predstavljati i urođenu manu. Patološki procesi u pozadini oka odnosno iza očne jabučice, mogu uzrokovati da ona prominira izvan očne šupljine.

Apscesi korijena zuba u gornjoj čeljusti mogu imati slične posljedice.

Tumori orbite (očna šupljina) mogu vidljivo bujati kroz otvor vjeđa ili rastu uraštavajući u bulbus i preostale mekane dijelove orbite do retrobulbarnog prostora i tada izbijaju na područje očne šupljine kao kuglasti i gomoljasti tumori. Rastući potiskuju bulbus (očnu jabučicu) na stranu ili naprijed i tako uraštavaju u okolne kosti. Ovi tumori se mogu uspješno ukloniti samo ako se na vrijeme otkriju, tj. prije uraštavanja u kosti.

Kako se ovakva stanja ne mogu dijagnosticirati na osnovu fotografije već samo specijalističkim oftalmološkim pregledom, savjetujem Vam da zamorčića ponovno odvedete svome veterinaru kako bi pregledom oka točno utvrdio o kakvoj se patološkoj promjeni radi, te terapiju po potrebi prilagodio ili promijenio, a sve sa ciljem spriječavanja komplikacija smanjenja vida ili pak gubitka vida zahvaćenog oka.