Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Svačićeva 61, Osijek

P: Nedavno sam primjetila da je jedno oko mog zamorčića "posivilo", tj. mutno je, nešto nalik na mrenu. Ponaša se normalno i ne djeluje kao da mu smeta. Star je oko 2 godine. Što bi mogao biti razlog tome? Ivana

O: Zdrav zamorčić ima bistre oči, suhu njuškicu te uredno i sjajno krzno. Životni vijek im je od 4 do 6 godina. Promjene na očima ukazuju na upalne procese na ovojnicama oka ili u unutrašnjosti oka. 

 

Očna jabučica je obavijena s tri ovojnice - rožnicom, šarenicom te mrežnicom. U unutrašnjosti je oko ispunjeno staklastim tijelom - hladetinastom tvari koja prenosi svjetlosne impulse na pozadinu oka na područje očnog živca. Očni živac prenosi impulse u mozak i na taj način se stvara slika koju životinje vide.

S prednje strane oka rožnica prelazi u konjuktive koje prekrivaju kapci

 

Upala konjuktiva - konjuktivitis je najčešća bolest na očima kod životinja jer je pod direktnim utjecajem vanjskih čimbenika i bakterija.

Ispod rožnice je šarenica ili bjeloočnica, u čijoj sredini je zjenica, a to je zapravo prazan prostor iza kojeg se nalazi leća. Zamućenje na jednom oku može ukazivati na ozljedu rožnice ili upalu rožnice.

Keratitis (upala rožnice) može nastati zbog infektivnih i neinfektivnih uzroka. Neinfektivni uzroci su trauma, abormalnosti očnog kapka, sindrom suhog oka, bolest živaca, nedostatak vitamina A i dr., a infektivni su bakterije, virusi i gljivice.

Kornealni čir može biti površinski ili dubinski, kroničan ili akutan, inficiran ili neinficiran. Mogu biti povezani sa traumom očnog kapka ili abnormalnosti trepavica. Kornealni čirevi mogu nastati tako da se Vašem zamorčiću zabije sitni komadić sijena (prašine) u oko ili on udari u neku prepreku. Grebanje rožnice, koja je vanjska ovojnica oka, može rezultirati  nastankom čira, rane na rožnici koja sporo zacjeljuje bez odgovarajućeg tretmana.

Zamorčić pokazuje da nešto nije u redu s okom učestalim treptanjem ili odbijanjem da otvori oko i obilnim suzenjem. Prognoza za keratitis (s čirem ili bez) zavisi od etiologije, trajanju oboljenja i starosti životinje.

Starenjem leća u oku može postajati sve više zamućenija. Ova zamućenost može napredovati do toga da sve manje svjetlosti dopire do osjetljive retine u stražnjem dijelu oka i vidnost se smanjuje.

Nedostatak vitamina A uzrokuje promjene na koži, degeneraciju živčanog sustava, gubitak kondicije, apatita, slabost u zadnjim nogama i sljepoću zbog promjena rožnici. Vitamin A  se nalazi u biljkama u obliku provitamina karotina koji se u organizmu prerađuje u vitamina A.

Preporučam vam da vašeg zamorčića pregleda doktor vetrinarske medicine specijaliziran za male životinje, kako bi se utvrdilo o čemu se radi i poduzela adekvatna terapija.

Nadam se da će Vam ove informacije koristiti.