Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam tibetsku španijelku, stara je 6 god.Prije dva mjeseca iznenada joj je iskočio disk, nije mogla stati na zadnje noge. Kod našeg veterinara je dobila tretman, prvo injekcije, zatim tablete. Već nakon tjedan dana je polako počela stajati na nogama, sada već hoda, ali je malo zgrbljena i hoda sporo, ponekad zatetura (nakon veće šetnje). Veterinar je rekao da je to to i da bolje vjerojatno neće biti.Netko nam je rekao da bi bilo dobro da joj damo NEUROBION FORTE, a sada sam kod Vas pročitao i za PETVITAL-GAG i CANVITON FORTE. Pošto nisam za operaciju zanima me da li bih smio davati ove preparate, prvenstveno Neurobion forte? Lijepi pozdrav i unaprijed hvala na savjetu. Vladimir

O: Neurobion forte je humani preparat koji sadrži 5 neurotropičnih vitamina koji se koriste za normalan rad živčanog sustava, a dolazi u tabletama i kao injekcijska otopina. Neurobion forte kombinacija je vitamina B1, B6 i B12. Davanje ovog vitaminskog pripravka indicirano je kod neuroloških poremećaja uzrokovanih nedostatkom B vitamina, kao što je polineuropatija i neuralgija. Pokazalo se da davanje u kombinaciji sa analgeticima/reumaticima smanjuje potrebu za navedenim lijekovima, tj. pojačava njihov učinak. Cianokobalamin (vitamin B12) ne bi se smio davati prije nego je dijagnoza u potpunosti postavljena jer postoji vjerojatnost maskiranja simptoma kod subakutne degeneracije kralješnične moždine. Također, ovaj vitamin se ne bi smio davati za liječenje neuropatija optičkog živca povezanih sa povišenim koncentracijama vitamina B12 u plazmi. Kako se u Vašem slučaju ne radi o takvoj dijagnozi, ali ni sumnji, ne bi trebalo biti prepreke da ovaj pripravak dajete Vašem ljubimcu. Dobri rezultati pokazali su se kod pasa sa otežanim kretanjem različite etiologije, kod kojih je zabilježeno ustajanje na noge kroz nekoliko tjedana ili pak mjeseci, a kod težih slučajeva zabilježeno je da ne hodaju kao prije, ali da je njihova funkcija kretanja sasvim zadovoljavajuće očuvana. Naravno, u dogovoru sa svojim veterinarom, odlučite se za davanje ovog preparata jer su zabilježena mnoga pozitivna iskustva.

Preparat Gag sadrži glikozaminoglikane, tzv. "šećere s učinkom na zglobove", aminokiseline, omega 3- kiseline, elemente u tragovima, vitamine, heparin i heparin sulfat. Svi sastojci zajedno imaju ključnu ulogu u izmjeni tvari vezivnoga tkiva. Glikozaminoglikani stabiliziraju kolagen i reguliraju vodu, odnosno ima zadaću skladištiti i prenositi mineralne tvari u organizmu, dok omega-3 kiseline smiruju upalne procese zlobova i vezivnoga tkiva. Glikozaminoglikani normalno se nalaze u zglobovima, a kako kod starijih pasa dolazi do pojačanjeg trošenja zglobova, time se u njima smanjuje količina glikozaminoglikana. Dobiva se iz osušenih zeleno-usnatih školjki, koje su odličan izvor hondroitin sulfata i glikozamina. Preparat se koristi u kuri od 2-3 mjeseca, te u tom periodu poboljšava stanje, rješava psa boli i dovodi mobilitet u normalu. Pošto Gag preparat sadrži velike količine selena vrlo je bitno držati se propisane doze, jer je selen u velikim količinama toksičan za organizam. Ako je u periodu od 2-3 mjeseca došlo do povlačenja simptoma, može se napraviti pauza od 3 mjeseca, pa nakon toga ponovo preventivno dodavati preparat u hranu u periodu od sljedeća 2-3 mjeseca. Ukoliko je nakon provedene kure došlo do poboljšanja, a još uvijek su vidljivi simptomi, svakako se može nastaviti s davanjem preparata i dalje. U tom slučaju preparat se može uzimati i doživotno.

Caniviton je također dopunsko sredstvo hrani za stabilizaciju lokomotornog sustava u pasa s visokim sadržajem glikozaminoglikana (hondroitin sulfat).  Caniviton se pokazao izvrsnim nakon velikih opterećenja tetiva, ligamenata i zglobova. Dodatak L-karnitina u preparatu omogućuje bolji rad srca i skeletne muskulature i skraćuje vrijeme odmora nakon sportskih natjecanja.

Dodatak joda podupire metaboličke procese te tako potiče vitalnost životinja. Dodani vitamin C i selen povećavaju zaštitu tkiva od njegovog oštećenja toksičnim metaboličkim produktima, te tako preveniraju otok zglobova koji se može javiti uslijed nedostatka. Vitamini B-kompleksa također su izvrsna potpora lokomotornom sustavu, te ih možete slobodno koristiti uz neki od navedenih glukozaminskih preparata.

O protruziji diska pisala sam ovdje.

Za sve dodatne informacije slobodno se obratite veterinarima Pet centra.

OZNAKE: