jerko-spralja


 Odgovara:
Jerko Špralja, dr. med. vet.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Imam zlatnu ribicu  nekoliko mjeseci. Nalazi se u običnom akvariju koji nema nikakvih vanjskih dodataka. Mijenjamo joj vodu 1x tjedno uz dodatak Aquasofta. Hranimo također 1x dnevno. Nedavno nam se dogodilo da je iskočila iz akvarija tijekom noći. Ujutro smo je našli živu i napola osušenu na podu. Vratili smo je u akvarij u nadi da će izdržati taj veliki stres. Nakon 5 dana otpali su joj ukrasni dijelovi repne peraje (?) i pojavile su se promjene pigmentacije duž cijelog trupa  i leđne peraje u obliku crnih mrlja. Hranu sve manje i manje konzumira. Kretnje joj nisu usporene i ne pokazuje nikakve znakove nemoći. Ne znam kako da joj pomognem da se u potpunosti oporavi od prvobitnog šoka (ako je to uopće moguće)? Zanima me zašto zlatne ribice iskaču iz akvarija? Da li im naraste taj dio peraja koji otpadne? Ako da, kako da je podržimo  u tome? Da li bismo ipak trebali ubaciti u akvarij ostali dio opreme  koji će joj omogućiti bolje uvjete boravka i pospješiti njenu regeneraciju? Treba li joj podrška kroz neke pripravke?
Da li joj to mjenjanje vode možda preučestalo i prestresno?
Unaprijed zahvaljujem, Jelena

O: Pravilo akvaristike je – ukoliko nemate filter za vodu s pripadajućim pumpama za zrak i vodu, osigurajte zlatnoj ribici dovoljnu količinu vode koja zadovoljava njene potrebe za kisikom. To znači da na 1 cm dužine ribice treba osigurati minimalno 2 litre vode. Dakle, za ribicu dužine 5 cm potrebno je osigurati oko 10 litara vode.

Voda u akvariju treba biti kondicionirana, što znači da ne bi smjela sadržavati klor niti teške metale, a to ćete postići tako da prethodno vodu ostavite da odstoji 12-24 h, kako bi klor ishlapio. U tu svrhu možete koristiti i razne kondicionere vode, preparate koji će to učiniti  za 20 min. Tada pustite ribu u akvarij. Nivo vode nikad ne bi trebao dosezati rub akvarija, kako ribica prilikom hranjenja ne bi iskočila van (kao u Vašem slučaju), nego treba biti 3-5cm niži od ruba akvarija.

Svaka 3 dana možete promjeniti 1/3 vode u akvariju, a svakih 7-10 dana svu količinu vode, ovisno o čistoći vode i samog stakla akvarija.

Što se tiče otpalih djelova peraja, oni ne mogu ponovno izrasti i na taj način se regenerirati. Ukoliko nema nikakvih promjena na koži ribe, u smislu točkastih tvorbi, paučina ili niti, nije potreban tretman kao i ukoliko riba ne pokazuje nikakve znakove zdravstvenog poremećaja.

Ukoliko joj želite staviti dodatne sadržaje (ukrase, biljke, šljunčane podloge itd.), imajte na umu da joj time ograničavate volumen vode koji joj je neophodan za život, naročito ako nemate dovoljno veliki akvarij.

O optimalnim uvjetima držanja zlatnih ribica pisali smo i pod sljedećim naslovima:

Osnovno o zlatnim ribicama

Odabir, opremanje i održavanje akvarija za zlatne ribice

Nadam se da će Vam ove informacije i savjeti biti od koristi i želim Vam puno sreće u akvaristici. Za sva Vaša dodatna i buduća pitanja stojimo Vam rado na raspolaganju kao i iskusni akvaristi u Pet centar dućanima.