Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mopsića starog 1,5 god. Pošto su to psići lakomi na hranu, kao i moj i koji ako ne pazim, svašta može u prirodi staviti u usta, pa je možda moj problem vezan uz tako nešto, ili je to možda problem drugačije prirode. Naime na nepcu mu se pred 6 mjeseci pojavila mala ružičasta flekica veličine 3 mm, koja je prošla nakon uzimanja tableta STOMORGYL 10. Neki dan opet sam zapazila da mu se pojavila ista takva flekica na nepcu, ali možda ne na istom mjestu. Imam li razloga za zabrinutost, da li to može biti opasno i koja je to vrsta infekcije usne šupljine? S nestrpljenjem očekujem Vaš odgovor.
Hvala, Marina

O: Kožne bolesti kao i bolesti sluznica izazvane bakterijama najčešće nastaju nakon oštećenja površinskog sloja kože odn. sluznice. Predisponirajući faktori mogu biti pad imuniteta ili alergija.

Spomenute infekcije imogu izazvati i stvaranje manjih uzdignuća (papula) ili prištića (pustula). Pustule su ispunjene gnojem, a papule sadrže upalne stanice. Oštećenjem i pucanjem prištića nastaju erozije, a ako se prostiru i u dublje slojeve kože, nazivaju se ulceracije.

Liječenje se često mora provoditi kompleksno, tj. u obliku lokalnog i općeg liječenja. Za lokalno liječenje upala i infekcija sluznice usne šupljine koriste se antibiotici koje propisuje veterinar ciljano onim antibiotikom koji je na osnovi bakteriološke pretrage i antibiograma najviše indiciran.

Stomorgyl je kombinacija makrolidnog antibiotika spiramicina i metronidazola. Djeluje bakteriostatski, tj. koči rast i prekomjerno umnažanje brojnih Gram-pozitivnih i mikoplazama dok mu je učinak na većinu Gram-negativnih uzročnika slabiji. Metronidazol aktivan je protiv Gram-negativnih i Gram-pozitivnih anaerobnih bakterija (Bacteroides spp. i Fusobacterium spp.). Metronidazol i spiramicin u spektru se nadopunjuju te njihova kombinacija djeluje na sve patogene uzročnike usne šupljine.

Znači, Stomorgyl tablete indicirane su kod infekcija pasa (i mačaka) uzrokovanih aerobnim i anaerobnim bakterijama osjetljivim na kombinaciju spiramicin-metronidazol, a posebno upale usne šupljine - stomatitis, gingivitis, periodontitis, halitosis (neugodan zadah iz usta), pyorrhea, dentalni apscesi, sinusitisi, infekcije obrazne stijenke nakon ozljede, upala ždrijela, tonzila i dr. U svakom slučaju smatram da je kolega napravio dobar izbor u odabiru terapije, te Vam savjetujem da se i dalje pridržavate njegovih uputa o nastavku liječenja odn. kontroliranju zdravstvenog stanja Vašeg ljubimca.

Tumori usne šupljine obično se javljaju kod pasa u starijoj dobi. Uglavnom su benigni i ukoliko se operiraju na vrijeme, ne bi trebali stvarati veće probleme. Međutim, ponekad se dešava da vlasnici previde problem, tumor naraste, pa mehanički otežava žvakanje. Osim toga, u takvim se slučajevima često dešava da se i sam tumor konstantno ozljeđuje, pa se klinička slika može dodatno zakomplicirati krvarenjima ili sekundarnim bakterijskim infekcijama.

Bolnost na palpaciju, otežano uzimanje hrane, nemogućnost otvaranja usta i sl.znakovi su smetnji u usnoj šupljini pa ukoliko ih primjetite svakako psa odvedite na pregled kod veterinara, koji će jedino na osnovu kliničkog pregleda i ev.dodatnih pretraga moći točno dijagnosticirati problem.

Korisne informacije o ubodu pčele ali i ostalih insekata u usnu šupljinu možete možete saznati Ubod pčele u usnu šupljinu

OZNAKE: