Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imamo sirijskog hrčka kojem je ispao prednji sjekutić, djeca su vidjela krv kada mu je ispao zub. Zanima me da li sirijski hrčak mijenja zubiće kao drugi sisavci i da li im rastu ponovo ili se radi o povredi zuba? Kako da postupimo i da li trebamo posjetiti veterinara? Unaprijed hvala na odgovoru,
Irena

O: Zubi kod glodavaca neprestano rastu i troše se grickanjem vlaknate hrane i drvenastih predmeta, čime se održava njihova primjerena duljina, tj. gornji i donji sjekutići bi se trebali nalaziti u istoj visini kada su usta zatvorena.

Najčešće kod glodavaca ne dolazi do promjene zuba. Samo životinje iz nadporodice Cavioidea (morski praščići, tj. zamorčići, činčile...) imaju mliječne zube, ali ih trajni zubi zamjenjuju još prije koćenja.

Zubi glodavaca u pravilu nemaju korijen. Prema mjestu izrasta zuba imaju zubnu šupljinu i rastu tijekom cijelog života. Za razliku od njih, kutnjaci imaju ograničen rast. Iznimka su ponovo Cavioidea, koji imaju sve zube bez korijena, pa im treba redovno kontrolirati i kutnjake. Kod svih glodavaca se lijeva i desna strana zubala ne razlikuju.

Kod Vašeg hrčka vjerojatno se radi o lomu prednjeg zuba koji bi trebao izrasti za 6-8 mjeseci. Preporuka je da posjetite veterinara, kako bi se na vrijeme uočile moguće nepravilnosti koje su moguće zbog nedostatka zuba, a to je prerastanje zuba na drugoj strani.

O načinu prehrane hrčka sa slomljenim zubom pisala sam ovdje.