Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Nakon što sam se vratila s odmora, primjetila sam da mi je hrčak upola smršao. Nakon toga sam mu dala da jede, no primjetila sam da nema zube! Kako da ga hranim? Čime? I zašto su mu otpali zubi, je li bolestan? Hoće ponovo narasti? Emina

O: Hrčci su glodavci i njihovi sjekutići rastu cijeli život. U prirodi se ove životinjice njima intenzivno služe, te ih troše i skraćuju ravnomjerno. Stoga bi hrčcima koji žive kao kućni ljubimci u nastambu trebalo postaviti mineralni kamen i grančice (najbolje jabuke ili lijeske).

Na taj način se spriječava njihovo prerastanje, odnosno održava optimalna duljina zubi.

Vrlo često se događaju lomovi predugih sjekutića. To može predstavljati problem pri uzimanju hrane, a neravni krajevi slomljenog zuba mogu uzrokovati lezije sluznice i mekih tkiva usne šupljine (obraza, desni, jezika ili nepca).

Potrebno je hrčku davati mekanu hranu od voća i povrća, tvrdo kuhano jaje i svjaži sir. Također je potrebno dodavati vitaminsko mineralne dodatke za glodavce u vodu (možete ih nabaviti i u Pet centru).

Vrlo je važno da hrčak uvijek ima dostupnog sijena, a ukoliko ne jede, možete mu napraviti čaj od sijena: šaku sijena staviti u 2 dl vode, pustiti da odstoji pola sata i tu tekućinu mu davati na špricu. Ova iscrpina ujedno nadoknađuje tekućinu.

Poteban je pregled usne šupljine ljubimca kod veterinara, kako bi se ustanovile eventualne ozljede.