Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam maltezericu staru 1,5 godinu i tešku 2,4 kg. Početkom ljeta primjetili smo neke promjene na njoj. Postala je nestabilna, počela je padati i to naročito nakon spavanja. Ponekad zna iz čista mira pasti. Inače je vesela i druželjubiva, ali više nije u stanju ni popeti se na najmanju skalu, a da pritom ne padne. Dok jede, radi glavom gore-dolje, više puta, dok ne uhvati granulu. Bili smo kod veterinara i napravili smo pretrage krvi i sve je u redu. Veterinar je zaključio da ona ima "tik" koji je najvjerojatnije posljedica neke bolesti koju je ona vjerojatno prebolila kao štene. Veterinar je također dodao da je ta "bolest" neurološki problem. Tri dana joj je davao injekcije (vitamin B), a zatim joj je prepisao tablete Neurobion Forte.

Međutim, svaki put kad bismo joj dali tabletu, 2-3 sata nakon toga bi povratila. Otada smo joj prestali davati tablete i više ne povraća. Vesela je i razigrana, ali i dalje gubi ravnotežu i pada kao i prije.
Molimo za savjet. Unaprijed hvala, Jagoda

O: Otitis media je upala sluznice srednjeg uha i nastaje kao posljedica faringitisa kroz Eustahijevu cijev ili iz vanjskog uha, zbog perforacije bubnjića. Simptomi su koso držanje glave, smetnje u ravnoteži, paraliza facijalisa (ličnog  živca). Upale srednjeg uha većinom su neizlječive, ali one nastale iz vanjskog uha može se pokušati liječiti primjenom dulozeta ili masti ribljeg ulja.

Autointoksikacija je bolesno stanje izazvano različitim tvarima koje nastaju u tijelu, a na organizam dijeluju toksički (produkti probave i mjene tvari, mikrobiološke aktivnosti, razgradnje vlastite tjelesne supstancije i drugo). Toksične tvari najčešće potječu iz želučano-crijevnog trakta, gdje nastaju zbog poremećaja u probavi i resorpciji, npr. pri začepu tankog i debelog crijeva, pri upali želuca i crijeva, kod upale potrbušnice i drugo. Također je moguće otrovanje razgradnim produktima bjelančevina u hrani i dizbiozi crijeva (umnažanje bakterija koje nisu patogene u normalnim količinama).

Od općih simptoma značajni su oni koji upućuju na zatajenje srca i krvotoka, povećanu propustljivost krvnih žila i drugo, a pridružuju se i simptomi od strane centralnog živčanog sustava (vrtoglavice, nekoordinirane kretnje i dr.)

O ataksiji pisala je kolegica Zdravka Rumiha, dr.vet.med. ovdje.

Preporučam Vam da se obratite na klinike Veterinarskog fakulteta, gdje će kompletnom neurološkom  pretragom odrediti dijagnozu i provesti odgovarajuću terapiju.

OZNAKE: