Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam labrardoricu 3,5 godine koja je nedavno imala prvi okot od 7 štenaca. U zadnje vrijeme intezivno joj pada dlaka, činilo se kao linjanje, ali ona uporno ispada i po donjem dijelu tijela, a sada i po leđima do kože. Kupili smo Dermanorm ulje i vitamine. Da li bi to moglo pomoći ili treba kod veterinara? Da li je to nešto uobičajeno za pse poslije poroda? Hvala na odgovoru, Lidija

O: Dlaka psa raste i otpada ("linjanje") ciklički. Postoji period intenzivnog rasta, koji se izmjenjuje s prijelaznim razdobljem, nakon kojeg slijedi period mirovanja. Linjanje počinje kada je spremna nova dlaka.

Na ciklus rasta dlake utječe više čimbenika, kao temperatura okoliša, povećanje ili smanjivanje dnevnog svjetla, hormoni, ishrana, stres i genetska osnova. Ispadanje dlake najobilnije je u proljeće, kada pas više ne treba zimsko gusto krzno i ponovo u jesen, kada se kraće ljetno krzno zamjenjuje dužim, gušćim pokrovom i novim rastom poddlake. Psima koji borave u grijanim i klimatiziranim stanovima često je poremećen ovaj prirodni ritam, stoga se mnogi linjaju tijekom cijele godine. Linjanje je različito kod različitih pasmina.

Gubitak dlake ili alopecija razlikuje se od linjanja jer je karakterizira djelomični gubitak dlake. Nastaje zbog nemogućnosti rasta dlake, uklanjanja dlake lizanjem i češanjem ili dlaka spontano ispada. Alopecija može imati više uzroka.

O uzrocima ispadanja dlake u pasa opisala je kolegica Vrhovac-Uzur, dr.vet.med. na linku:
Gubitak dlake njemačkog ovčara

Da li bi samo dodaci prehrani pomogli i riješili problem zaista ovisi o nizu činjenica. Naime, ako je na mjestima gdje je ispala dlaka vidljivo crvenilo kože, prištići ili krastice, izražen je svrbež na promijenjenim mjestima na koži ili po cijelom tijelu moglo bi se raditi o kompleksnijim problemima sa kožom uz moguću infekciju bakterijama, gljivicama ili kožnim parazitima.

Dodaci prehrani (npr. Dermanorm) pokazali su se izuzetno korisnim kod blagih problema lomljive, suhe dlake bez sjaja, sklone ispadanju te kao potpora terapiji dermatitisa no ako se radi o opsežnijim promjenama uzrok leži u nekim od navedenih mikroorganizama odnosno poremećaja unutrašnjih organa gdje je neophodna i sistemska terapija. Napomenula bih još da je od velike važnosti duljina davanja dodataka prehrani. Naime, minimalni period za poboljšanje stanja kože i dlake je 6 do 8 tjedana.

Sama skotnost i okot veliko su opterećenje za organizam kuje. Neadekvatna ishrana, dob i stres mogu dovesti do iscrpljenosti, a posljedično tome i do niza poremećaja. Kuja bi nakon okota trebala ostati u istoj kondiciji kao i prije parenja tako da se opisano stanje u Vaše kujice ne može smatrati uobičajenim.

Savjetujem Vam da svakako posjetite veterinara da obavi opći klinički pregled kujice te ostalim dijagnostičkim metodama utvrdi zdravstveni status i točan uzrok problema kože i dlake a po potrebi i poduzme adekvatno liječenje.

Pošto niste spomenuli kojom hranom hranite kujicu, preporučila bih Vam hranjenje jednom od superpremium hrana koje podmiruju sve nutritivne potrebe kuja u graviditetu i laktaciji:

- Alleva: High Energy, hrana za pse s pojaćanom aktivnošću, za gravidne kuje i kuje u laktaciji
- Hill's: Puppy mini i Puppy hrana namijenjena je, osim štencima, gravidnim kujama i kujama u laktaciji
- Eukanuba: Performance
- Royal Canin: Starter
- Pro Plan: Puppy

Kuje u laktaciji trebaju neograničenu količinu hrane, tzv. hranjenje ad libitum. Svježa voda mora biti dostupna u svako doba.

OZNAKE: