Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam labrador retrivera starog 2,5 g., visokog oko 57 cm, teškog oko 35 kg, kupljenog s urednim papirima i do sada odličnog zdravlja. Međutim u zadnja tri mjeseca (interesantno, svakih 30-ak dana) tri puta mu se dogodilo slijedeće: odmarajući se i tvrdo spavajući, nakon naglog buđenja i skakanja na noge, nakon što bi napravio nekoliko koraka, tijelo bi se počelo naglo grčiti te bi teturajući pao na pod, pri ćemu bi se grč sa zadnjih nogu počeo širiti na cijelo tijelo, uključujući i glavu. Kolutao očima nije, pjene na ustima nije bilo, nije mokrio. To bi trajalo oko 3--4 minute i nakon toga bi se ponašao normalno, vodu niti hranu ne bi tražio. Napominjem da se to dešavalo svaki put nakon što bi se naglo prenuo iz sna, skočivši u vis cijelim tijelom.

Čekam da to pokušam snimiti i pokažem veterinaru i zanima me što vi mislite, radi li se o nekoj vrsti epilepsije ili možda o "naslovu" CESC (našao na internetu, a i snimke su najsličnije onome što se događa i mom psu).
Hvala!  Neven

O: Pod nazivom CESC (Canine Epileptoid Cramping Syndrome) opisuje se bolest koja simptomima vrlo nalikuje epilepsiji. Zapažena je u border terijera i izvjesno je da oboljenje ima nasljedni karakter. Bolest se spominje kao "Spike´s disease", po psu imenom Spike koji je patio od ovog oboljenja.

Većina bolesnih pasa pokazuje abnormalnu jetrenu funkciju što je rezultiralo fokusiranjem veterinara na praćenje bolesti jetre. Prema nekim istraživanjima, za razliku od epilepsije, bolest je najvjerojatnije metaboličke prirode.

Simptomi su različiti i variraju intenzitetom, a manifestiraju se kao: teturanje, nekoordinirano kretanje, istezanje ekstremiteta, kontrakcije (grčevi) mišića trbuha i slabina i dr.

Znaci bolesti javljaju se u svih dobnih kategorija, a najčešće između 2. i 6. godine.

Učestalost napada je različita, od samo jednog u životu do nekoliko napada tjedno. Epizoda može trajati nekoliko sekundi do 30 minuta.

Ne postoji način za postavljanje pouzdane dijagnoze, osim determinacijom DNA markera, ali se ova metoda u nas ne provodi.

Postoje preporuke u smislu uvođenja dijetalne prehrane. Ovaj pristup se temelji na teoriji da je oboljenje povezano sa specifičnim, ali za sada nepoznatim bjelančevinama ili ostalim, za sada nepotvrđenim sastojcima u hrani.

S ovim ciljem preporučuju se medicinski programi "Eukanuba", "Hill`s" i "Royal canin", a u stalnoj su ponudi  Pet centar ljekarni. Prije svega se preporučuju hipoalergene dijete u kojima su bjelančevine hidrolizirane. Uz ove, preporučuju se i drugi programi, ali svakako po preporuci veterinara koji liječi životinju.

Kako biste dobili jasniju sliku o epilepsiji, preporučujem Vam tekst u kojem je ovu bolest opisala kolegica Dr. Z.Rumiha : http://www.pet-centar.hr/content/view/1403/70/

Nadam se da ste kroz ove tekstove stekli potpuniju sliku o navedene dvije bolesti, no za točnu dijagnozu svakako se trebate obratiti veterinaru koji će provesti potrebne kliničke pretrage i na temelju rezultata preporučiti terapiju.

OZNAKE: