Odgovara:
Danijela Biban, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Zlatni retriver star 2 god, do sada nije imao iskustva u parenju! Da li je sada vrijeme i da li je to dobro da ga se kastrira? Volim ga puno i teško mi je donijeti pravu odluku jer sam možda i previše subjektivan pa Vas molim da mi date stručni savjet? Teško mi je gledati ga sada bez da ima ženku do koje je usput rečeno teško doći, a biti će mi teško i gledati ga bez testisa!
Molim pomozite!
Unaprijed hvala! Ivan

O: Kastracija mužjaka je zahvat koji se može napraviti iz nekoliko razloga:

1. U terapijske svrhe (ukoliko se radi o kriptorhidu; kod tumora testisa; skrotalne hernije ili bolesti prostate...)
2. U svrhu potiskivanja dominacijske agresije, markiranja teritorija i nagona za lutanjem
3. U svrhu potiskivanja nagona za parenjem
4. Za prevenciju širenja nekih nasljednih bolesti

Zahvat je najbolje izvršiti u što ranijoj dobi, kako bi se mogućnost razvoja potencijalnih bolesti svela na minimum.

Ukoliko razmišljate o kastriraciji Vašeg psa, budite sigurni želite li zaista to učiniti zbog jednog od ranije navedenih razloga. Naime, mnogi vlasnici s lakoćom odlučuju kada je u pitanju sterilizacija kuje, dok kastracija psa predstavlja dilemu.

Kod nekih se ne radi o nedoumici vezanoj za ishod operacije, nego je isključivo u pitanju ''Freudovski problem'', jer mnogi vlasnici smatraju da će operacijom njihov pas izgubiti na ''muškosti'', koja će ga koštati i fizičkog izgleda, ali i promjene ponašanja u ''slabića''. Ovdje se radi o velikoj zabludi, budući pas nakon kastracije postaje privrženiji, lakše ga je trenirati, mirniji je i poslušniji.

Ukoliko je njegova želja za parenjem zaista velika (kod nekih se čak mogu pojaviti neprihvatljivi oblici ponašanja poput skakanja po nogama vlasnika ili oponašanja spolnog akta na igračkama, jastucima i sl.), možete pokušati kontaktirati neke od uzgajivača zlatnih retrievera (pod pretpostavkom da Vaš pas ima rodovnicu), a ukoliko nemate psa s rodovnicom, pokušajte preko oglasa pronaći partnericu za svog ljubimca.

Ako mu ne možete omogućiti parenje, moglo bi se dogoditi da neispunjena seksualna želja prijeđe u frustraciju, što može utjecati i na ponašanje psa, koje često, upravo zbog frustracije, preraste u devijantno ponašanje.

Osim toga, neki se vlasnici boje da će im se ljubimac nakon kastracije udebljati, no i ovdje se radi o zabludi. Ukoliko pas ima redovne šetnje (barem tri šetnje dnevno, od koji jedna mora biti duža, u trajanju 1,5 - 2 h) i ukoliko mu pazite na prehranu, nema mogućnosti nakupljanja viška kilograma. Danas na tržištu postoje razni light programi ili hrane koje su namijenjene upravo kastriranim/steriliziranim životinjama, prehrana kojima će isključiti mogućnost debljanja.

Iako su vlasnici uglavnom u dilemi - kastrirati svog ljubimca ili ne - kastracija predstavlja zahvat koji će Vašeg ljubimca u specifičnim okolnostima učiniti zadovoljnijim.

Ipak, moram napomenuti da postoje oprečna mišljenja o ovoj temi (pa i unutar struke), tako da ćete svakako morati sami odvagnuti svoje razloge "za" i "protiv" i donijeti najbolju odluku za svojeg psa.

O samom postupku kastracije i postoperativnom tijeku i mogućim komplikacijama moji su kolege već pisali: Kastracija - zarašćivanje i komplikacije , te Kastracija

OZNAKE: