Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mužjaka starog 13 mjeseci i željela bih s njim ići na agility u rujnu. Nemam ga namjeru pariti pa bi ga zbog toga htjela kastirati. Da li je to pametno? Gdje je to najbolje napraviti? Oko koliko se kreću cijene? Hvala, Marijana

O: Kastracija psa se radi u epiduralnoj anesteziji sa sedacijom. Rez se radi iznad skrotuma ili iznad ingvinalnog kanala. Nakon prepariranja potkožja istisne se testis i oslobodi funikulus koji se podveže i ukloni škarama. Rana se šiva. Kastracija pasa je medicinski indicirana kod izostanka spuštanja testisa u skrotum, kod tumora testisa te kod povećanja prostate.

Općenito se može reći da kastrirani mužjaci manje lutaju, bolje slušaju te mokraćni mjehur prazne kada je pun, a ne da bi drugim psima ostavili mirisne poruke. Kastracija ima i nedostatke. Kastrirani su psi skloni povećanju tjelesne težine i kao posljedica toga može doći do šećerne bolesti. Također se mijenja miris kastriranog psa, pa bi ga mogli naskakivati drugi spolno zreli mužjaci. Kastracija može zbog hormona dovesti do urinarne inkontinencije, iako je to rijetka pojava.

O cijeni i svemu ostalome morat ćete kontaktirati veterinarske ambulante koje će Vas dalje uputiti u podatke koji Vas zanimaju.

OZNAKE: