Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam psa mješanca belgijskog ovčara starog 2 godine, inače je jako živahan i razigran, i jednostavno neumoran, no u zadnjih mjesec dana je izgubio 5 kg, mišići su mu oslabili,  brzo se umara, teže diše, ima proljev, povraćao žutu tekućinu, pije više vode nego inače.  Prije je znao po 2 h trčati po suncu i kad dode kući popije vode i donosi lopticu da se igramo, a sada nakon 20 minuta šetnje ide spavati. Bili smo kod 2 veterinara u Osijeku, došli smo prvenstveno radi toga što ima malu izraslinu na desnom boku, da bi mi kod jednog veterinara rekli da je to tumor, i izvadili smo krv  i imao je temperaturu 40  i rekli da je nalaz krvi u redu te da odemo kod drugog veterinara uslikati desni bok, radi izrasline na kosti, veličine zrna graha.

Otišli smo kod drugog veterinara koji je rekao da mu je ona izraslina na boku jednostavno neki ubod od komarca, da tumor nije. Slikao mu je srce i pluća  i rekao da je srce malo nepravilnog oblika i da su pluća  malo proširena, ali da to nema veze s njegovim stanjem. U prilogu vam šaljem nalaze i račune na kojima piše terapija. Molim vas za savjet što da radim da bih pomogla svom Lordu jer on je jednostavno predivan pas.  Bilo mu je bolje jedno tjedan dana  i sada mu je opet loše, miran je, opet povraća, a proljev mu nije prošao. Zahvaljujem vam i srdačno vas pozdravljam, Matea

O: Na ovakav način mi je poprilično teško odrediti točno o čemu je riječ kod Vašeg ljubimca.

Naime, proljev i povraćanje koje duže traje ukazuje na probleme s probavnim sustavom, kao što je gastritis i entetritis. Posljedično, i s dugotrajnim probavnim smetnjama, dolazi i do gubitka na tjelesnoj težini i mišićnoj masi, a sa smanjenom mogućnošću unosa hranjivih i svih drugih potrebitih elemenata, nužnih za normalnu homeostazu organizma, dolazi i do posljedične iscrpljenosti i malaksalosti organizma. Detaljnije o ovim problemima pisala je kolegica Tanja Krulc, dr.vet.med. ovdje.

Također, prema RTG slikama toraksa, koje ste mi poslali, nalaz bi mogao biti i dilatacijska kardiomiopatija, koja je i čest nalaz kod velikih pasmina pasa u toj dobi.

Naime, dilatacijska kardiomiopatija označava takvo stanje kod kojeg se zapremnina komorica srca povećava, što će uzrokovati promjenu veličine i oblika srca. Naime, dolazi do stanjenja stijenke i umanjenja snage srčanog mišičja. Srce zahvaćeno ovim oblikom promjena nije u stanju odvesti svu krv iz pluća (iz malog krvotoka) u aortu i dalje po organizmu (veliki krvotok). Također, zbog stanjenja stijenke oboljelog srca, smanjena je kontraktivna sposobnost mišića i time srce nije u stanju odvesti svu krv sa periferije organizma. Kako se krv nakuplja i u plućima, dolazi do porasta krvnog tlaka i tada je pojačan izlazak krvne tekućine (plazme) iz krvnih žila i nakupljanje iste što se naziva edem, koji se na rtg-u vidi kao povećano plućno polje.

Uzrok ovom stanju nije poznat. Međutim,  do ovog stanja mogu dovesti različiti čimbenici  koji dovode do oštećenja srčanog miokarda (miokarditis, miodegeneracija), pogreške na srčanim zaliscima, različite smetnje u velikom i malom krvotoku,...

Prema određenim istraživanjima ovo stanje se češće pojavljuje kod muških životinja.

Klinička slika ovog stanja u potpunosti odgovara kliničkoj slici koju ste mi Vi i naveli (smanjena aktivnost, ubrzano zamaranje, pojačano, otežano i ubrzano disanje,...). Naime, gore navedeni simptomi su posljedica smanjene količine kisika koja bi trebala doći u sve stanice organizma. Kada nema dovoljno kisika u cirkulaciji, same mukoze poprimaju plavičastu nijansu, a pri pretrazi krvi se može uočiti povećani broj eritrocita.

U dijagnostici ovog stanja može se koristiti i ultrazvuk te EKG (pokazuje aritmiju i povećanje srčanih komora).

Cilj liječenja je osigurati kontrolu prekomjernog ili nenormalnog nakupljanja krvi u tkivima ili organima (kontrola kongestije), kontrola nakupljanja tekućine, poboljšanje kontraktilne sposobnosti srčanog mišičja te redukcija različitih učinaka hormonalnih promjena. Također, potrebno bi bilo suzbiti i eventualne primarne bolesti, bolesti koje su i dovele do pojave ovog stanja.

Što se tiče izrasline, na RTG slici se ne može s sigurnošću utvrditi postojanje nekih novotvorevina na kostima. Stoga, savjetujem Vam da se o istoj problematici posavjetujete s Vašim veterinarom. Naime, on je u mogućnosti, nakon dodatnih pretraga (npr. punkcija, uzimanje biopsata,...) odrediti prirodu promjene te u skladu s njom odrediti daljnju terapiju.

U svakom slučaju, savjetujem Vam da se obratite na klinike Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, Heinzelova 55, gdje će stručno osoblje biti u mogućnosti procijeniti postojeću situaciju te uz pomoć dodatnih pretraga odrediti dijagnozu, a s tim i ispravnu terapiju.

OZNAKE: