Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam kujicu posavskog goniča staru 10,5 godina kojoj su prije tjedan dana ustanovili dijabetes. Po preporuci veterinara uzeli smo hranu za dijabetičare od Hill'sa koju mi ne želi jesti. Uzela sam joj i Royal Canin i tu hranu jede bez ikakvog problema. Postoji li ikakva razlika između te dvije vrste hrane i da li ju mogu nastaviti hraniti sa Royalom? Međutim, od te hrane ona ima stolicu 4-5 puta na dan i ne znam da li je to normalno? Da li ju mogu hraniti i još s nečim osim kupovne hrane jer sam joj i prije kuhala pileća prsa koje je obožavala.
Hvala,
Nikolina

O: Šećerna bolest (Diabetes mellitus) je stanje koje se obično razvija zbog nedostatka inzulina (različitom etiologijom), hormona kojeg luče određene stanice gušterače. Njegova funkcija je u reguliranju prometa ugljikohidrata.

Više o ovoj bolesti možete saznati u odgovoru kolegice Vlatke Erman, dr.vet. med. ovdje.

Dijagnoza dijabetesa postavlja se pretragama krvi i urina. Rano postavljanje dijagnoze i odgovarajući postupak mogu omogućiti Vašem ljubimcu potpun i aktivan život, odnosno, zadržavanje svih elemenata kvalitete života.

Weight Control Diabetic 30 od Royal Canina je medicinska veterinarska hrana za pse koja se savjetuje, prema naputcima proizvođača, kod pasa koji imaju problema s tjelesnom težinom, kod pasa sklonih debljanju, kod dijabetesa melitusa, hiperlipidemije koja se povezuje s prekomjernom tjelesnom težinom, kod kolitisa i konstipacija.

Naime, u sastavu ove hrane nalaze se Psyllium sjemenke, koje reduciraju hiperglikemiju nakon obroka, odnosno, njihova važnost se nalazi u glukomodulaciji. Miješanje žitarica niskog glikemijskog indeksa (ječam, kukuruz), uz djelovanje psylliuma (efekt gela), osigurava reduciranu hiperglikemiju nakon obroka.

Također, sam proizvođač navodi da psi dijabetičari i psi koji su skloni debljanju (kastrirani ili pasminski predisponirani) ovu bi hranu trebali koristiti tijekom cijelog života.

Medicinske hrane su tako prilagođene da posjeduju reduciranu količinu masti i kalorija te povećanu količinu vlakana koja pomažu ujednačiti razinu šećera u krvi kao i djelovanje inzulina. Sastojci medicinske ili funkcionalne hrane formulirani su tako da psu pruže sve potrebne hranjive sastojke, a istovremeno zaustavljaju progresiju bolesti i ublažavaju simptome.

Hranjenjem ljubimca medicinskim hranama namijenjenim za ljubimce koji imaju dijabetes moguće je ovu bolest držati pod kontrolom. U protivnom, davanjem drugih hrana, moguće su komplikacije u vidu pogoršanja tijeka bolesti i progresije kliničkih simptoma gore navedene bolesti.

OZNAKE: