Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam englesku setericu sada staru 9 godina kojoj je prije godine dana ustanovljeno da ima dijabetes. Po preporuci veterinara početna doza inzulina koju smo davali bila je 20 jedinica 3x dnevno, te se ubrzo kroz mjesec dana smanjila na 5-8 jedinica 3x dnevno svakih 8 sati (ima 19 kg). Inzulin koji koristimo je Actrapid HM 100. Hranim je sa Hill's w/d prescription diet. Ponaša se normalno, živahno kao pravi lovački pas. I uvijek iskoristi svaku priliku da se sama izvede iz dvorišta kojom prilikom pojede sve što nađe, te se doma vraća sa doslovno prepunim trbuhom. Primjetila sam također da ponekad varira u težini. Smršavi pa se vrati natrag na normalu težinu.

Zanima me što znači kad smršavi, da li je doza inzulina premala? Ili je možda u pitanju premala količina hrane? Ali hranu dobiva prema svojoj kilaži. Također Imam osjećaj da je cijelo vrijeme jako gladna (inače je bila poždrljivica)!? Da li postoji još koja vrsta inzulina koju bi mogla koristiti (naravno da traje dulje od 8 sati)? Hvala,
Vesna

O: Šećerna bolest (diabetes mellitus) je kronični poremećaj metabolizma ugljikohidrata, a javlja se kao posljedica apsolutnog ili relativnog deficita inzulina.

Inzulin je hormon gušterače koji služi za prijenos glukoze iz krvi do ciljanih organa (jetra) i tkiva (mišićno i masno tkivo). Djelovanje glukagona (također hormon gušterače) je suprotno inzulinu i on se aktivira kada je razina glukoze u krvi snižena.

Dijabetes se javlja u starijoj dobi, kao posljedica oboljenja gušterače, čime je njena funkcija u produkciji inzulina smanjena ili ga uopće više ne stvara.

Najčešći su simptomi dijabetesa su: mršavost unatoč dobrom apetitu, polidipsija (pojačana žeđ), poliurija (pojačano izlučivanje mokraće), dehidracija i opća slabost u uznapredovaloj fazi.Kod starijih pasa može se pojaviti katarakta (zamućenje leće) i hepatomegalija (povećanje jetre).

Životinja mršavi jer hrane ima dovoljno (glukoza), ali nema dovoljno (ili uopće) inzulina koji bi tu hranu "prenio" iz krvi do ciljanih organa i tkiva. Kada se uspostavi oscilacija inzulina odn.glukoze u organizmu, i životinja se oporavi u smislu dobivanja na težini.

O dozi i eventualnoj drugoj vrsti inzulina koju bi Vaš pas mogao dobivati, savjetujte se s kolegama koji vode liječenje Vašeg ljubimca jer su oni najbolje upućeni u povijest i razvoj bolesti te kao takvi jedino oni mogu odrediti i prilagoditi terapiju.

OZNAKE: