Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P:  Kada mi pas gleda u stranu, kada prati moj prst, bijeloočnice su mu sa strane na oba oko blago crvene, unutrašnji dio bjeloočnice kada gleda u stranu je bijel. Je li to normalno kod psa ili se možda radi o kakvoj bolesti? Imam njemačkog ovčara 9 mjeseci i hranim ga superpremium hranom (Pro Plan)?
Zahvaljujem, Felix

O: Bjeloočnice bi u pasa trebale cijelom svojom površinom biti bijele blistave boje sa vrlo malim crvenim krvnim žilama po površini.

Najčešće se na bjeloočnici uočavaju sljedeće abnormalne pojave: povećane i izražene krvne žile, podljevi kao indikacija lokalizirane ozljede ili problema zgrušavanja krvi, žuti odsjaj bjeloočnice (upućuje na žuticu).

Općenito o bolestima očiju u pasa pisala sam ovdje.

Na samo oko mogu utjecati mnogi čimbenici, nenasljedni i nasljedni, koji mogu uzrokovati blaža, pa i teška oštećenja oka. Ukoliko postoji problematika vezana za vid, oko kojim se životinja ne služi (ukoliko se radi o mladoj životinji), zaostaje u razvoju i ne razvija dobar vid. Iz navedenih Vam razloga savjetujem da ipak posjetite veterinara koji će na osnovu pregleda procijeniti da li se radi o normalnoj pojavi u Vašeg ljubimca ili je primijećeno posljedica nekog patološkog procesa.

Također, moram spomenuti i nasljednu bolest očiju u njemačkih ovčara o kojoj sam opisala ovdje.

OZNAKE: