Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Labradoru je jedno oko crveno, pa Vas molim da mi odgovorite da li bi mu naštetilo ako mu nakapam kapima za oči u čovjeka. Predpostavljam da je konjuktivitis. Hvala, Tanja

O: Crvenilo oka Vašeg ljubimca može biti znak oboljenja oka koje zahtijeva liječenje samo kapima ili mastima za oči pa do hitnog kirurškog zahvata. Crvenilo može biti signal mnogih upalnih stanja i infektivnih bolesti a dijagnostički i prognostički je bitno da li su zacrvenjene sluznice ili bjeloočnica ili se radi o krvarenju, ima li iscjetka iz oka, da li je zahvaćeno jedno oko ili oba.

No općenito, najčešći problemi očiju u kućnih ljubimaca su konjunktivitis, keratitis, skleritis, uveitis, krvarenje u prednjoj očnoj komorici i dr.

Konjunktivitis je upala mukozne membrane oka i najčešći je problem u kućnih ljubimaca. Oko crveni zbog povećanog dotoka krvi pa se ponekad uočava i otečenje kapaka i okoline oka. Konjunktivitis može biti uzrokovan virusima i bakterijama, parazitima (npr. krpelj) i alergijama.

Krpelji mogu prenijeti nekoliko vrsta parazita koji uzrokuju konjunktivitis, keratitis i uveitis.

Iscjedak iz oka može biti proziran ili sluzav, a u ovisnosti o težini infekcije.

Keratitis - kronični površinski (ili degenerativni panus) uzrokuje pigmentaciju i vidljive površinske krvne žile na oku. Ovo nije osobito bolan proces za psa, no ako se ne liječi može dovesti do smanjene sposobnosti vida. Keratitis se također javlja i u kroničnim slučajevima suhog keratokonjunktivitisa koji nastaje kada nedostaje vlažnosti u suzama. Uz ovaj proces redovito je vidljiv gusti, poput špage iscjedak. U kroničnim slučajevima, sloj rožnice počinje biti prožet krvnim žilama, pigmentiran i otvrdnjava zbog dugotrajne iritacije. Vrlo često se uz keratitis jave i čirevi rožnice.

Skleritis - upala je sklere koja može nastati zbog već postojeće parazitarne invazije (toksoplazmoza ili Lyme bolest) i obično se javlja na jednom oku. Crvenilo se može odjednom razviti i biti krvgavo, nepomično i tvrdo. Skleritis i uveitis mogu dovesti do sljepila.

Uveitis - jedna je od najčešćih očnih bolesti i jedan od češćih uzroka sljepila u pasa. Upala je koja zahvaća prednji dio oka (uvea ili šarenica) a koja sadrži krvne žile.

Najčešće je zahvaćena i zjenica. Uzroci su: imunitetom uvjetovani, infekcije virusima, parazitima, gljivicama, bakterijama, tumorima, traumom ili ozljedom oka, metaboličkim bolestima, idiopatski. Vidljivo je izraženo crvenilo, suzenje, žmirkanje, nejednako obojana šarenica.

Krv u prednjoj očnoj komorici - krvarenje u oku obično nastaje zbog traume, upale ili drugih oštećenja. Kod krvarenja zbog traume jedino se kirurški ispravlja problem. Uveitis i neoplazme mogu dovesti do rasta novih krvnih žila koje su slabijih stijenki i dovode do akumuliranja krvi.

Treba napomenuti kako psi s problemima oka vrlo često i žmirkaju. No, bez konkretnog pregleda oka i okoline oka nemoguće je ocijeniti da li je žmirkanje zbog male ogrebotine rožnice, kamenčića koji se skriva ispod treće očne vjeđe ili probodne rane (borba s mačkom, trn, nagrizajuća sredstva i sl.).

Općenito je pravilo kako bi pomoć veterinara trebalo potražiti u što kraćem roku ako se primijeti: krvarenje, crvenilo oka, bolno oko (žmirkanje, grebanje šapom, trljanje, suzenje, smanjen apetit), suzenje, mutno oko, proširena zjenica, otečeno oko.

Kako na hrvatskom tržištu nema registiranog lijeka za liječenje lokalnih upala očiju u kućnih ljubimaca, upotrebljavaju se oni iz humane medicine. No bitno je naglasiti kako je zaista široka paleta takvih lijekova te svaki za svoju indikaciju.

Stoga bih Vam savjetovala da sa svojim ljubimcem ipak posjetite veterinara, kako bi pregledom odredio o kakvom se problemu radi, te prema tome preporučio terapiju.

OZNAKE:

psi

Idealni uvjeti za ribice

Sljedeća objava