Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Kupila sam prije mjesec dana činčilu, sada ima 3 mjeseca i prošli tjedan sam skužila da ima ranicu na šapici i dok sam joj išla dati hrane vidjela sam da se grize za tu šapicu. Zabrinuta sam i zanima me što to znači...?
Tea

O: O liječenju rane i zaraštavanju rana pisala je kolegica Danijela Biban, dr. vet. med. ovdje.

Smetnje u zaraštavanju rane mogu biti sljedeće:

Hiperplazija granulacionog tkiva u samoj rani. To se događa najčešće na ekstremitetima u velikih životinja u području zglobova jer tu nema mira rane. Također, djeluju i vanjski čimbenici ako nismo ranu zaštitili od lizanja, a moguće su i greške u liječenju, kao npr. primjena nadražujućih sredstava. Liječi se odstranjenjem viška granulacionog tkiva i stavljanjem povoja na pritisak koji će spriječiti bujanje viška tkiva.

Hipolazija granulacionog tkiva javlja se i s nedostatkom epitelizacije pa su rubovi rane utisnuti prema dnu rane. Tjednima nema zaraštavanja i rana prelazi u ulcus (čir). Uzroci su obično opće smetnje (avitaminoza, starost, iscrpljenost i slabost organizma) pa prvenstveno je potrebno popraviti opće stanje organizma. Lokalno povećavamo hiperemiju različitim sredstvima.

Nepotpuna epitelizacija se javlja kada su uzroci u samoj rani pa je liječenje lokalno i često je moguća greška da se ne prepozna epitelno tkivo (blijedo plavi rub na rani koji je lako odnijeti tamponom ukoliko se ne pazi).

Kod činčila je čest poremećaj grickanja vlastitog krzna. Prvo počinju grickati krzno na jednom mjestu i, posljedično tome, to područje potpuno ostane bez dlake, što daljnjim grickanjem može dovseti i do nastanka rane. Najčešće se to događa kod loše hranidbe deficitarne važnim nutrijentima. U tih životinja nađena je i blaga masna degeneracija jetre i povećan broj bakterija u slijepom crijevu. Također je kod njih nađena i povećana štitnjača. Smatra se da je uzrok povećana endokrina aktivnost jer imaju povećanu aktivnost štitnjače i kore nadbubrežne žlijezde. Neki autori navode i gljivice kao uzrok pa vlasnici činčila često dodaju prah protiv gljivica u pijesak za kupanje. Najnovija teorija je da je to posljedica poremetnji u vladanju činčila koje se prenose sa majke na potomstvo te kao posljedica držanja u uzgoju činčila.

Ranu treba tretirati, onemogućiti činčili da je liže (npr. špricanjem Cothivet sprejem), osigurati pravilne zoohigijenske prilike (higijena, dovoljno velik smještaj, redovite kupke u pijesku-po 30 minuta dnevno, a zatim maknuti pijesak da se izbjegne ulazak pijeska u oči..), kvalitetnu hranidbu s obaveznim sijenom, dodatak vitamina u vodu za piće, drvca za grickanje kao što su mlade grančice brijesta, breze, kore jabuke i kruškete breskve, izbjegavati stres i grubo manipuliranje činčilom te, naravno, nezaobilazan veterinarski klinički pregled rane i cijelog organizma da se isključe drugi mogući uzroci (perasli zubi itd.).

O grickanju krzna u činčila pisala je i kolegica Martina Kuzmanić, dr. vet. med. ovdje.