Odgovara:
Ivan Marić, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam ženkicu Chow-chowa staru 12 i pol godina. U zadnje vrijeme ima problema sa stražnjima nogama i teško hoda, pogotovo kada se zaleži. Šetnje su joj postale naporne pa više ne ide na izlete nego idemo dnevno na kratke šetnje. Apetit joj je i dalje dobar, dapače malo se udebljala. U mlađim danima imala je 25 kg, a sada ima oko 30 kg. Da li je to problem? Hranimo ju s Hills-janjetina/riža ili tuna/riža jer jedino od toga nema alergije na koži. Prije nije voljela konzerve, ali sada joj svako malo damo konzervu, malo juhice, mesa, ribe i uživa u tome. Više nije ni društvena kao prije - reži i pokazuje zube psima koji ju "previše" njuškaju i pokušaju se igrati s njom, ali doma ima svoja dva mačka prema kojima je dobra.

Ne čuje skoro ništa, vidi, ali ima mrenu, a što se tiče zubića - jedan je ispao, jedan se klima, a pošto više ne dopušta da joj peremo zube, nakupio se i kamenac. Htjela bi joj pružiti najbolju moguću njegu jer sada je već u dubokoj starosti pa što mi Vi preporučujete? Znači, bole je nogice jer ima odmalena loše kukove, kategorija E, ima mrenu, što napraviti sa zubima? Čula sam da B vitamin vraća vitalnost u pasa pa sada da li bi bilo dobro davati joj to ili ne? Da li postoji nešto protiv bolova u nogama? Inače, vježbamo s njom, dnevno 15 minuta. Hvala, Aleksandra

O: Obzirom na povijest bolesti (displazija kukova stupnja E) i doživljenu dob (12 i pol godina) niti jedan od navedenih problema Vašeg ljubimca nije neuobičajan. Siguran sam da je tako duboku starost usprkos zdravstvenim problemima doživjela upravo zahvaljujući dobroj njezi pa se nadam da ću Vam svojim savjetima pomoći da joj dodatno olakšamo starost koja uvijek nosi svoje probleme.

Displazija je progresivan degenerativna bolest i bilo je za očekivati da će se stanje s godinama pogoršati. Displazija kukova nasljedna je bolest, uglavnom velikih pasmina (rijetko se javlja u pasmina tjelesne težine ispod 12 kg), a javlja se kada glava bedrene kosti ne "sjedne" ispravno u acetabulum (zglobna udubina na zdjelici) zbog nepravilnosti u građi jednog od dijelova zgloba. Stupanj odstupanja varira od manjih promijena pa do potpune dislokacije kostiju. Obzirom da je kost živa i reagira na promijenu u silama koje djeluju na kost preslagivanjem svoje strukture; nepravilna artikulacija (povezanost) zgloba i pokušaj tijela da kompenzira nestabilnost zgloba vremenom dovode do formiranja nepravilnih struktura na kostima, tj. degenerativnih bolesti zgloba. Degenerativnih promjena na zglobu s godinama progradiraju te kod nekih pasa uzrokuju značajnije probleme tek u starosti. Pojedini psi se priviknu kroz život na određen stupanj nelagode i ne tuže se na bol, ali s razvojem značajnijih degenerativnih promjena na zglobu bolnost je sve jača i s vremenom dovodi do primjetnih teškoća u kretanju.

Javljaju se upravo oni simptomi koje ste Vi naveli; pas više sjedi nego što stoji, teže se ustaje - osobito nakon što se "zaleži", brže se umara... kao posljedica boli i ograničenja u kretanju pas je i lošije raspoložen te je za očekivati da nije više druželjubiva kao nekada.

Displazija kukova ne može se izliječiti već se pokušava olakšati ili sanirati kirurškim zahvatima. Obzirom na nevedenu dob kirurški zahvat sigurno nije indiciran, već ostaje pokušati pomoći olakšati kretanje i umanjiti bol.

Održavanje normalne tjelesne težine u cijelom procesu ima presudan značaj, što je nažalost vlasnicima najčešće i najteži zadatak. Morate se voditi mišlju da to što psu uskraćujete nešto činite za njeno dobro i da ona sama nije u stanju procijeniti ispravnost prehrane koju dobija.

Naveli ste da koristite HIll's hranu pa Vas mogu uputiti na Hill's veterinarske dijetne hrane pomoću kojih možete korigirati i održavati tjelesnu težinu. Pri tome treba pripaziti da ne izazovete ponovno kožnu alergije. Stručne savjete u izboru prikladne prehrane možete uvijek dobiti u razgovoru s kolegama i kolegicama veterinarima koji rade u dućanima Pet centra.

Od dodataka prehrani koji mogu pomoći kod ovakvih problema najučinkovitijim se pokazala kombinacija glukozamina i hondroitin sulfata.

Površina glave bedrene kosti i acetabuluma prekriveni su hrskavicom koja je uslijed nepravilne artikulacije zgloba i degenerativnih promijena na zglobu kod pasa s displazijom kukova oštećena ili u nekim slučajevima potpuno uništena. Sve to dovodi do još jače bolnosti u promijenjenim zglobovima. Glukozamin i hondroitin sulfat dokazano pomažu u očuvanju i regeneraciji hrskavice i na taj način olakšavaju pokretljivost zglobova.

Potrebno je naglasiti da se ovdje ne radi o sredstvu protiv bolova tipa analgetika ili protuupalnih lijekova, pa je za pozitivan učinak potrebna duža primjena (min. 6 tj za primjetno poboljšanje). Kod težih slučajeva potrebno je i doživotno uzimanje.

Kao hondroprotektive (tvari koje štite zglobnu hrskavicu) u Pet centru nudimo:

- Canina Petvital GAG tablete ili prašak - dodatak hrani za pse za stabilizaciju vezivnog tkiva (tetive, ligamenti, zglobna hrskavica, diskovi)
- Vétoquinol Caniviton forte - dopunsko sredstvo hrani s visokim sadržajem glikozaminglikana koncipirano za dugotrajno davanje psima svih starosnih kategorija
- Vétoquinol Chassoton granulat 4% - dopunsko sredstvo hrani posebno koncipiran za velike ili starije pse.

Na smanjenje boli učinak imaju i Omega 3 masnih kiselina koje djeluju protuupalno i na taj način smanjuju bol u zglobovima.

Na tržištu postoje gotove veterinarske dijetne hrane koje u sebi imaju povećan udio ovih dodataka za olakšavanje kretanja kod bolesnih zglobova.

S obzirom na iznešen problem prevelike tjelesne težine i problem kožnih alergija preporučujem Vam savjetovanje s veterinarom oko dileme da li izabrati veterinarsku dijetnu hranu za bolju pokretljivost zglobova ili dijetne hrane za korekciju tjelesne težine uz dodatak nekog od gore navedenih preparata za bolju pokretljivost.

Za pse s bolesnim kukovima posebno je teško kretanje po stepeništu i penjanje/spuštanje na povišena mjesta pa neki ljudi da bi olakšali ulaz i izlaz psu nabave različite rampe kojima se može premostiti stepenište ili olakšati ulaz u auto ili na kauč.

Vitamini B skupine bitni su za održavanje zdravlja živčanog sustava i djeluju smirujuće na iziritiran ili oštečen živac te tako utječu na smanjivanje boli.

Iz svog rada u veterinarskoj ambulanti mogu posvjedočiti da aplikacija injekcijskih preparata vitamina B kompleksa značajno smanjuju bolnost te time poboljšava i pokretljivost. Na žalost potkožna aplikacija vitamina B kompleksa je poprilično bolna, ali samo kratko vrijeme neposredno nakon aplikacije.

Ukoliko pas osjeća izrazitu bolnost pri kretanju i nakon svih navedenih dodataka i korekcija u prehrani ostaju Vam nesteroidni protuupalni lijekovi (Ketofen, Rimadyl) koji se koriste za simptomatsko liječenje bolno-upalnih procesa mišićno-koštanog sustava i suzbijanje kroničnih bolova uzrokovanih osteoartritisom ili oštećenjima mišićno-koštanog sustava. Prije primjene ovih preparata savjetujem Vam da se posavjetujete s Vašim veterinarom o stanjima kod kojih je primjena ovih lijekova kontraindicirana

Problem zubnih kamenaca najučinkovitije se rješava ultarzvučnim odstranjivanjem. Sam zahvat nije bolan, ali je gotovo nemoguće natjerati psa da mirno drži otvorena usta za vrijeme zahvata. Zbog toga se zahvat radi na psu koji je sediran. Koliko je sedacija prihvatljiva za Vašu kujicu procijenit će Vaš veterinar s obzirom na funkcionalni status vitalnih organa u toj dobi.

Alternativa su neke od poslastica koje imaju funkciju čišćenja zubi, a možete ih naći u Pet centar dućanima.

OZNAKE: