Odgovara:
Marko Vincek, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Prije 3 dana samo uzeli odraslu meksičku čivavu (4 god) i ne znamo ništa u vezi njenog održavanja. Jako je plašljiva, stalno se trese i ne ustaje iz kreveta. Dobili smo podatke da je zdrava, ali ne razumijemo takvo ponašanje. Znam da joj treba vremena da se adaptira, ali koliko bi to još trebalo trajati i da li su godine prepreka da ona mene doživi kao svog vlasnika? Koliko često je dozvoljeno kupati je? Koliko smijemo dnevno je hraniti i pojiti? Za sada jos neće jesti sama i dajemo joj vodu na špricu. Pošto se konstantno trese da li je to samo strah ili ima veze i svaka promjena vremena? Bila bih Vam vrlo zahvalna da mi odgovorite, jer je svaka informacija za  mene od velikog značaja. Unaprijed zahvalna, Henrieta

O: Prvo bih Vam rekao nešto vezanu uz samu pasminu. Chihuahua je malena i izrazito živahna pasmina psa koja ima velike uši i oči. Osjeća se kao gospodar svoga svijeta i ničega se ne plaši, jer tako izgleda po svom okretnom, samouvjerenom držanju. Vrlo je inteligentna, umiljata i privržena vlasniku. Katkad je se kao gracioznog, okretnog psića prkosna pogleda, čije osobine podsjećaju na temperamentnog terijera.

Dobri su čuvari jer imaju prodoran lavež kojeg često i koriste. Zbog toga ih radije drže stariji vlasnici i ljudi koji mnogo vremena borave u stanu, ali često ih drže i osobe koje se ne vole odvajati od svojih ljubimaca.

Chihuahua može biti visoka od 16 do 20 centimetara, a teška od 0,9 do 3,5 kilograma. Obično ne podnose hladnoću te, zbog toga, lako gube tjelesnu toplinu i dršću. Chihuahue potječu od psa techichija iz Južne Amerike te su, u Asteka, one nekoć bile svete životinje.

Glede Vašeg psa mogu reći slijedeće. Ova reakcija je normalna jer svaka promjena boravišta zbunjuje i pomalo plaši životinju. Stoga pustite Vašeg psa neka se privikava polako, jer će to trajati negdje oko 2 tjedna. Istina, pomalo su i godine od psa prepreka, ali ako postoji dobra volja sa Vaše strane stvar se može vrlo efikasno riješiti. Pokušajte pridobiti psa uz pomoć slastica za pse u vidu čokoladica za pse koje možete naći u našim dućanima. Nemojte ga naučiti da pije iz šprice i da jede iz ruke jer će joj to ostati navika za stalno. Vodu mora imati stalno na raspolaganju u zdjelici koju bi bilo dobro mijenjati svaki dan. Što se tiče hrane bilo bi dobro da ju hranite super premium hranom, po mogućnosti suhom, tako da kasnije pas nema problema sa zubnim kamencom. Ovisno koju hranu ste mu uzeli tako treba i dozirati. Dnevne doze su Vam označene na pakiranju koje bi bilo dobro raspodijeliti na 2 do 3 obroka dnevno.

Ukoliko je Vaš pas meteoropat onda će reagirati na promjene vremena, iako bih to drhtanje pripisao novonastaloj situaciji. Što se tiče izlazaka bilo bi dobro da ju vodite dnevno bar 3 do 4 puta van u laganu šetnju. Nije dobro da ga se vodi po jako velikoj vrućini, a po zimi bi bilo dobro da mu nabavite kaputić kao i kabanicu za eventualnu kišu.

Pošto je vrijeme proljeća i sve se budi, tako su se i krpelji probudili i vrlo su agresivni stoga bi bilo dobro da na Vašeg psa stavite neko zaštitno sredstvo protiv krpelja, buha i sl. svakih mjesec dana. sredstva možete pronaći u vidu ampula koje se stavljaju na kralježnicu između lopatica, spreja kojim se šprica cijelo tijelo i to utrljava, ogrlica koje ispuštaju repelentno sredstvo ili pak ultrazvučnih ogrlica koje ispuštaju ultrazvučne valove koji tjeraju nametnike sa psa.

Također vodite račun ada psa morate očistiti od unutarnjih parazita svaka 3 mjeseca s tabletama, pastama ili pak ampulama.

Bitna napomena kod davanja vanjskih zaštitinih sredstava protiv nametnika je ta da dva dana prije i poslije aplikacije izbjegavate dodir psa i vode.

Kupanje psa šamponom je dobro provoditi 3 do 4 puta godišnje kako koža ne bi izreagirala na prečesto pranje.

OZNAKE: