Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam bigla starog 3 meseca. Čim smo ga doneli kući, primetili smo da ubrzno diše kad spava, mislili smo da je zbog uzbuđenja, međutim se posle pojavilo i to neko krkljanje kad ga dižem i kad miruje. Veterinari su ga lečili nedelju dana od bronhitisa antibioticima, međutim nije mu ništa bolje! Rekli su da je to sve što oni mogu da urade! Pas mi se lako umara, a noću neviđeno hrče! Da li je moguće da je to plućna stenoza!? Šta da radim? Hvala, Senka

O: Plućna stenoza nasljedna je bolest pasa, a predstavlja suženje u području plućnog srčanog zaliska koji leži između desnog ventrikula srca i plućne arterije.

Kao dio normalne cirkulacije krvi u srcu, desni ventrikul "pumpa" krv u pluća kako bi se krv obogatila kisikom.

Oksigenirana krv se tada vraća u lijevu stranu srca, iz koje se tjera u ostatak tijela. Sa plućnom stenozom postoji djelomična obstrukcija normalnog protjecanja krvi, najviše zbog malformacija plućnog zaliska (displazija plućnog zaliska), ali se abnormalnost može javiti i odmah iznad ili ispod zaliska. Zbog ove djelomične obstrukcije, srce je prisiljeno jače raditi kako bi tjeralo krv u pluća. Koliko će se to odraziti na kliničke simptome u pasa ovisi o stupnju suženja (stenoze) u području zaliska. Sa vrlo teškom stenozom s vremenom će se razviti kongestivno zatajenje srca zbog preopterećenosti srčanog mišića. Hemodinamske posljedice plućne stenoze su razvitak koncentrične hipertrofije (povećanja) desnog ventrikula i smanjenje punjenja krvlju lijevog ventrikula. Hipertrofirana stijenka desnog ventrikula često je inicijator disritmije.

Plućna stenoza može se javiti i sa ostalim oštećenjima u području srca i pluća, ali i biti sastavni dio nekih drugih urođenih mana. Genetsku predispoziciju za ovu bolest imaju sljedeće pasmine pasa: engleski buldog, mastif, bigl, fox terijer, chihuahua, minijaturni šnaucer, samojed, westy, bokser, koker španijel, škotski terijer i airedale terijer.

Obično psi ne pokazuju vanjskih kliničkih znakova bolesti, a bolest se većinom slučaja dijagnosticira tijekom rutinskog pregleda srca auskultacijom. U srednje jakom stupnju, lagano zadebljanje plućnog zaliska uzrokuje malu ili gotovo nezamjetnu stenozu što neće imati utjecaja na zdravlje psa. No, ako je protjecanje krvi izuzetno otežano uočavaju se klinički znakovi povezani sa zatajenjem desne strane srca - brzo umaranje, otežano disanje, abdominalno otečenje zbog povećanja jetre, sinkopa ili naglo uginuće.

Dijagnoza ovog stanja postavlja se općim kliničkim pregledom, RTG-snimkom prsnog koša te EKG-om. Metoda liječenja za teške i srednje jake stenoze je kirurški zahvat. No, operativni zahvat je rizičniji ako se razvila fibrilacija atrija ili kongestivno zatajenje srca.

Prognoza sa blagim stupnjem stenoze je normalan životni vijek pasmine, bez poteškoća uzrokovanih ovom abnormalnošću. Kod težih slučajeva pas može naglo uginuti ako se razviju akutne disritmije ili pas može razviti znakove zatajenja desne strane srca i uginuti za 6-12 mjeseci.

No, uzroci otežanog disanja u pasa mogu biti i teški slučajevi astme, alergijske reakcije, bronhitis, upala pluća, paraliza ili obstrukcija dušnika, otrovanja, zatajenje srca i mnoga druga stanja. Imperativ je pregledom utvrditi točan uzrok otežanog disanja te prema nalazu poduzeti odgovarajuću terapiju.

Kako veterinar kojeg ste posjetili možda ne posjeduje potrebne uređaje (RTG, EKG) za postavljenje dijagnoze, stoga Vam savjetujem da potražite neku specijaliziranu veterinarsku ambulantu ili kliniku, kako bi se što prije postavila dijagnoza te pomoglo Vašem ljubimcu.

OZNAKE: