Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Dobila sam na poklon muško štene kratkodlake chihuahue koji sada ima 3,5 mjeseci. Zanima me koliko bi on sada trebao biti velik i do kada on raste. Mali Aro je već počeo mijenjati dlaku i trenutačno ima probleme sa zubima - vjerojatno će mu brzo izrasti trajni zubi. Još bih Vas nešto htijela pitati, u vezi sa ušima - Arine uši ne stoje uspravno kao većini ostalih chihuahua, mislite li da postoji mogućnost da će se one ispraviti? Unaprijed zahvaljujem, Valentina

O: Čivava je najpopularniji luksuzni psić, prilagodljiv i dobar putnik, idealan za život u gradu, podrhtavaju i na povjetarcu, a najsretniji je u krilu svog ljudskog prijatelja.

Smatra se da su dugodlake čivave otpornije. Kosti prednjih nogu prilično su krhke, pa se tu najčešće javljaju problemi (artritis, artroza, spondiloza - kralježnica itd.). Postoji i sklonost kožnim problemima (promjene vezane uz intoleranciju prema hrani) koji se mogu uspješno prevenirati visokokvalitetnim hranama, koje sadrže tzv. hondro protektore (hondroitin i glukozamin sulfat), te omega 3 i omega 6 masne kiseline.

Čivava kao odrasli pas, negdje u dobi između 8 i 10 mjeseci, završava svoj rast i razvoj, te doseže visinu u grebenu od 15-23 cm, te težinu od 1-3 kilograma.
a
U dobi od 3,5 - 4 mjeseca počinje izmjena zubi. Mliječne zube bi trebali zamijeniti trajni zubi do 8. mjeseca života. Ponudite svom psiću nešto od igračaka za štence, te kosti od bivolje kože, kako biste mu olakšali stanje, te spriječili grickanje stvari u kućanstvu.
a
Što se tiče ušiju, ne mogu Vam sa sigurnošću reći da će se one ispraviti, no svakako još ima vremena da se uši isprave.
a
Važna je prehrana, te Vam svakako preporučujem da psića hranite nekom od najkvalitetnijih hrana na tržištu: Alleva, Hill's, Eukanuba, Royal Canin, Pro plan. Svaka od ovih hrana ima liniju za štence malih pasmina. Ove hrane su potpuno izbalansirane i podmiruju sve potrebe pasa malih pasmina za nutritivnim tvarima. Ukoliko se odlučite psića hraniti nekom drugom hranom, savjetujem dodavanje kalcija u tabletama ili prahu, koji će svakako pripomoći jačanju ušne hrskavice, a time i podizanju uški.
a
Skrenula bih Vam pažnju i na dosta čestu grešku vlasnika čivava: zanemarivanje odgoja zbog činjenice da se radi o malom psiću, kojeg mnogi doživljavaju kao igračku. Svakako vodite računa da svom psiću osigurate odgoj kao bilo kojem drugu psu, što će dugoročno usrećiti i njega i Vas.

OZNAKE: