Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Čime se hrane Japanski galebići? Vole li igračke? Smije li ih se maziti i mora li ih se puštati iz kaveza svakodnevno? Na što su sve osjetljivi? Kako ću znati da je zdrav ili nije? Molim vas više detalja o njima.
Hvala,
Klara

O: Japanski galebić (lat.Lanchura domestica) je vrlo druželjubiva i društvena ptičica koja se dobro slaže i sa pticama drugih vrsta (u svijetu je poznat kao "society finches"). 

Što se prehrane tiče, peletirana (gotova, tvornička) hrana može činiti i do 70% od ukupne njihove prehrane. Također, može im se davati mješavina sjemenki, čiste suncokretove sjemenke, zatim "zelena" hrana (maslačak, špinat i sl.) te u manjim količinama, odnosno povremeno, voće (jabuke, marelice, banane).

Japanski galebić neće se igrati kao što to rade npr. papige, ali u kavez mu možete staviti ljuljačku i/ili ljestve koje će rado prihvatiti. Osim toga, to su ptičice koje se vole kupati pa im povremeno možete staviti plastičnu posudu s vodom kako bi im i na taj način ugodili.

Kao i svaka druga ptica, tako i japanski galebić voli letjeti. Naravno da je svakodnevno puštanje poželjno, no to će ovisiti o Vašim mogućnostima.

Kavez im je potrebno postaviti na mjesto bez buke, propuha, dima i ostalih aerosola koji bi mogli naštetiti ptici. Dobro je i pokriti kavez preko noći radi prevencije stresa. Preko dana im se mora osigurati osvjetljenje punog spektra 10-12 sati (zbog produkcije vitamina D i pravilnog odvijanja reproduktivnog ciklusa). Obvezno je održavanje higijene kaveza, a frekvencija čišćenja ovisit će o broju ptičica u kavezu.

Općenito o zdravlju ptica, odnosno kako prepoznati bolesno stanje ptice, možete pročitati na sljedećem linku: Kako prepoznati bolesno stanje ptice?

O japanskim galebićima pisao je i kolega Karakaš, dr.vet.med. na sljedećem linku: 
Japanski galebići

OZNAKE: