Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Kupio sam japanske galebiće, na netu ne mogu naći ništa. Molim Vas osnovne informacije o toj ptici. Zamijetio sam da kad kupim pticu, odbija jesti sličnu ili istu hranu. Što ako to čini više od dva dana?
Hvala. Marin

O: Japanski galebić, lat: Lanchura domestica, u svijetu je poznat kao "society finches". U obitelji Lanchura postoji mnogo vrsta (goldova amadina, rižarica, australska zebica....) koje su vrlo srodne. Karakterizira ih velika društvenost i živahnost.

Male su ptičice, dužine oko 10 cm od repa do kljuna.

Danas postoji mnogo koloristički različitih jedinki nastalih mutacijom, tj. križanjem. Uzgojene su u Kini i Japanu prije više stotina godina.

Eksterijerno je nemoguće razlikovati mužjaka od ženke. Mužjaka se može prepoznati po ljubavnom plesu i pjevu, ali za to treba imati iskustva.

Obavezno ih treba uzimati i držati najmanje par, a poželjno je i više jedinki.

Japanski galebići spolno sazrijevaju vrlo brzo - već u dobi od 4 mjeseca. U krletku im morate postaviti gnijezdo zatvorenog tipa u koji se postave kokosova vlakna, a može poslužiti i mekani toalet papir. Nipošto nemojte stavljati vatu! Galebići polažu u prosijeku 5 - 8 jaja iz kojih se za 12 - 14 dana izvale ptići.

Za otprilike 14 dana počinju izlaziti, ali su još uvijek ovisni o roditeljima koji ih hrane. Nakon otprilike 3 - 4 tjedna ptići počinju samostalno jesti. Ukoliko je manje ptića u gnijezdu, prije će se osamostaliti.

Odraslim galebićima treba prije polaganja jaja osigurati pojačanu ishranu uz dodatak vitamina minerala tvrdo kuhana jaja (mala ptičica koja snese veliki broj jaja istroši svoje zalihe minerala, posebno kalcija na formiranje ljuske jaja). Takvu pojačanu hranu treba davati i kao potporu pri othrani mladih ptića.

OZNAKE: