Odgovara:
Marko Vincek, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mopsa starog 4 godine i od početka mu njuškicu i nabore čistim rivanolom. Nedavno sam čula da to nije dobro, da ga trebam čistiti s acidi borici (nisam sigurna dali se tako zove) pa me zanima da li je dobro da ga i dalje čistim rivanolom ili ne? Moram reći da do sad nikad nismo imali problema s naborima. Ako mi ponekad ponestane rivanola znam mu skuhati kamilicu pa ga i s time obrisati. Da li je uopće dobro da svog psa i dalje tako čistim? Molim vas pomozite, više ne znam šta da radim. Unaprijed hvala za odgovor.
Pozdrav,
Tajči

O:  Borna voda (Acidum borici) se koristi u vidu sterilnih preparata i za ispiranje rana, a može se nanositi u oči - dakle, na dijelove bitno osjetljivije od intaktne (ili i aknozne) kože. U preparatima za lokalnu upotrebu u koncentraciji od 3% se koristi kao antiseptik, a u koncentraciji od 10% se koristila i kao keratolitik.

U liječenju kućnih ljubimaca je zabilježeno da borna voda ima jako dobro djelovanje na gljivice pa ju je dobro koristiti u tu svrhu.

Možete koristiti bornu vodu, ali svakako bih preporučio da se posavjetujete i sa svojim doktorom veterinarske medicine.

Što se tice rivanola (0,1% otopina), on se upotrebljava se za rane, a naročito za rane na zglobovima i tetivama, furunkule, nekroze, apscese.

Etakridin laktat (rivanol) spada u akridinske boje. Efikasan je protiv piogenih bakterija, posebno streptokoka i stafilokoka. Na stafilokoke djeluje 80 puta jače od odgovarajuće koncentracije fenola. U prisustvu organskih materija njegova antimikrobna aktivnost se ne smanjuje, nego se, naprotiv, povećava. Apliciran na kožu i sluzokožu etakridin laktat prodire u tkiva i vezuje se za bjelančevine. I ovako vezan ispoljava antimikrobnu aktivnost, tako da se može svrstati u sredstva sa profilaktickim djelovanjem. Lijek prebojava kožu i sluznicu u žuto. Preparat ima i slabije fungicidno djelovanje i izvjesno virulicidno djelovanje. Nakon duže upotrebe može pomalo i isušiti kožu.

Možete kontaktirati i Veterinarski fakultet, Zavod za kirurgiju, gdje Vam mogu dati još pokoju korisnu informaciju.

O čišćenju nabora kože pasa pisala je kolegica mr.sc. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med. ovdje.

OZNAKE: